"MOJI ZATVORI" VJEKOSLAVA LADAVCA

VIŠE OD KNJIGE Bio je prvi maloljetnik osuđen na 30 godina zatvora

| Autor: Zoran ANGELESKI
Dr. Milan Radošević i autorov sin Branko Ladavac (desno) (Snimio Zdravko Tovirac)

Autorov sin Branko Ladavac kazao je njegov otac nije htio odlaziti s rodbinom u šoping u Trst, ne znajući kako bi reagirao da je naišao i prepoznao nekog od onih koji su ga godinama maltretirali. "Ne znam kako bih reagirao da na ulici prepoznam nekog bivšeg čuvara", govorio je bliskima Vjekoslav Ladavac

 

Objavljeno u povodu 90. obljetnice događaja pod Kamuš brijegom (24. ožujka 1929.) te strijeljanja Vladimira Gortana (17. listopada 1929.), preksinoć su u Domu antifašista u Puli drugo, dopunjeno izdanje knjige Vjekoslava Ladavca "Moji zatvori" predstavili autorov sin Branko Ladavac, urednik knjige, povjesničar dr. sc Milan Radošević te predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Tomislav Ravnić. Publika u popunjenoj dvorani srčanim je aplauzom podržala glazbeni nastup Zbora Praksa.

Tajna organizacija

Vjekoslav Ladavac (1912. - 1979.) je kao 16-godišnjak i član tajne organizacije "Borba" odnosno TIGR, sudjelovao u povijesnoj akciji podno Berma 24. ožujka 1929. s ciljem odvraćanja birača od sudjelovanja na prvim jednostranačkim izborima, fašističkom plebiscitu koji je imao za cilj ukidanje bilo kakvog kulturnog ili političkog života izvan fašističke korporativne države. Otvorivši s drugim članovima skupine vatru u zrak kao i 30-ak metara ispred kolone birača, želeći ih tek rastjerati, jedan odlutao metak (koji je s kolobrana skrenuo prema skupini birača) smrtno je ranio Ivana Tuhtana. Nedugo nakon toga Specijalni sud za zaštitu države osudio ga je, zajedno sa suučesnicima - Viktorom Baćcem, Živkom Gortanom i Dušanom Ladavcem - na 30 godina zatvora, dok je Vladimir Gortan osuđen na smrt i strijeljan. Kao prvi maloljetnik osuđen na 30 godina zatvora, Vjekoslav Ladavac odležao je devet godina zatvora diljem Italije, a kad je prijevremeno pušten na uvjetnu slobodu 1938. godine, nastavio je s ilegalnim aktivnostima te se u jeku Drugoga svjetskog rata uključuje u Narodnooslobodilačku borbu i unatoč brojnim novim nedaćama dočekuje toliko sanjanu slobodu.

Neposredno svjedočanstvo

- Danas nema živućih sudionika događaja pod Kamuš brijegom 1929. Ova je knjiga neposredno svjedočanstvo protagonista. Volio bih da ova knjiga nađe mjesto kod mlađih čitatelja koji, praktički, ni ne znaju tko je bio Vladimir Gortan, kazao je dr. Radošević.

Autorov sin Branko Ladavac podijelio je s prisutnima jedno obiteljsko iskustvo. Njegov otac nije htio odlaziti s rodbinom u šoping u Trst, ne znajući kako bi reagirao da je naišao i prepoznao nekog od onih koji su ga godinama maltretirali. "Ne znam kako bih reagirao da na ulici prepoznam nekog bivšeg čuvara", govorio je bliskima Vjekoslav Ladavac.

Publika je na predstavljanju u popunjenoj dvorani srčanim aplauzom podržala glazbeni nastup Zbora Praksa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of