ZAGREB

Virtualna šetnja dvorcem Versailles u MSU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu organizira 13. kolovoza  virtualnu šetnju dvorcem Versailles, u okviru mobilnog digitalnog muzeja Micro-folie kojega do kraja mjeseca predstavlja  u suradnji s Francuskim institutom iz Hrvatske.

Micro-folie virtualna je umjetnička galerija koja uz pomoć velikog ekrana i interaktivnih tableta omogućuje pristup digitaliziranim djelima iz nacionalnih i međunarodnih muzeja i kulturnih institucija.

Svojim sadržajem povezuje vizualne umjetnosti, dizajn, arhitekturu, interaktivne igre, razne zvučne i vizualne sadržaje te prostor virtualne stvarnosti.

Svaki prezentacijsko-edukativni program Micro-folie zamišljen je kao mjesto druženja i razmjene s ciljem stvaranja novog prostora za ljude te olakšavanja pristupa umjetničkim djelima udaljenoj publici.

Iz MSU-a kažu kako su šetnju najljepšim i najvećim francuskim baroknim dvorcem izabrali potaknuti fotografskom izložbom nizozemske umjetnice Vivian Sassen koja se upravo održava u tom zagrebačkom muzeju.

Njezin novi umjetnički rad, "Venera i Merkur" (2020.), naručila je Versailleska palača za izložbu “Vidljivo/Nevidljivo”, pa je Sassen tijekom šest mjeseci imala privatni pristup dvorcu nakon radnog vremena.

Proučavala je arhive i upotrijebila artefakte i arhitekturu palače kako bi stvorila nove fotografije i kolaže. Fotografije fragmenata skulptura kao i fotografije iz privatne korespondencije Marie-Antoinette aludiraju na neispričane priče Versaillesa, napominje se u najavi.

Ulaz je slobodan i održava se na 3. katu izložbenog prostora Muzeja.

Voditeljica prezentacijsko-edukativnog programa Micro-folie za publiku tijekom kolovoza je Petra Šabić, vizualna umjetnica i edukatorica likovne kulture.
 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini