INTERVJU

VALENTIN EGEL, Dirigent riječkog simfonijskog orkestra HNK-a Ivana pl. Zajca: Tri koncerta u Areni nadmašila su moja očekivanja

Bio sam jako počašćen činjenicom da su mi orkestar i intendant dovoljno vjerovali da mi ponude mjesto šefa-dirigenta i osjećam da je od tada suradnja postala još intenzivnija i plodnija

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Valentin Egel (snimio Dražen Sokcevic)

Valentin Egel (snimio Dražen Sokcevic)


Valentin Egel, dirigent riječkog simfonijskog orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca, zadivio je publiku u pulskoj Areni tijekom tri koncerta ljetne klasike. Bio je to povod za razgovor s ovim karizmatičnim dirigentom.

Izvrsna prigoda

- Kako je počela Vaša suradnja s Riječkim simfonijskim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca?

- Nakon što sam pobijedio na Dirigentskom natjecanju "Lovro pl. Matačić" u Zagrebu, uprava HNK-a Ivana pl. Zajca, posebno bivši direktor operne kuće Petar Kovačić, ostali su u kontaktu sa mnom i nakon otprilike pola godine pozvao me intendant Marin Blažević da dirigiram dva koncerta, odnosno Dvorakovu "Simfoniju iz novog svijeta". Bilo je to u doba kada se u Njemačkoj zbog pandemije nije događalo gotovo ništa. Bio sam više nego sretan što sam se vratio u Hrvatsku, a prvi put u Rijeku i upoznao divne glazbenike i pjevače našeg kazališta.

- Nakon samo četiri mjeseca suradnje s Riječkim simfonijskim orkestrom, na njihovu inicijativu proglašeni ste šefom-dirigentom. I bio je to iznimno dobar potez, jer ste dali dodatni polet ovim vrsnim glazbenicima.

- Bio sam jako počašćen činjenicom da su mi orkestar i intendant dovoljno vjerovali da mi ponude mjesto šefa-dirigenta i osjećam da je od tada suradnja postala još intenzivnija i plodnija u predstavljanju glazbe i umjetnosti našoj publici, uvijek težeći najvišim mogućim standardima

- Za Vama su tri iznimno uspješna koncerta u pulskoj Areni, gdje je posebno došla do izražaja Vaša karizma, strast i entuzijazam. Bili su to koncerti za pamćenje, vrhunac glazbenih zbivanja u Puli i Istri.

- Hvala vam puno. Za mene su ti koncerti bili zaista za pamćenje: od mog prvog pojavljivanja u INK-u u Puli u prosincu prošle godine, uvijek se veselim povratku u taj ljupki grad kod njegove srdačne publike. Tri koncerta u Areni nadmašila su moja očekivanja. Nastupati u sjajnoj atmosferi ovog mjesta i dočekati publiku koja je iz večeri u večer bila sve brojnija, je zaista bilo posebno. Ponosan sam na nastup orkestra, pjevača i baleta kao jedinstva.

Štedi energiju

- Kako se pripremate za nastupe, imate li neke posebne rituale prije nastupa?

- Dan provodim fokusirajući se na glazbu za taj događaj, ostajem dobro hidriran, jedem laganu hranu i štedim energiju za nastup.

- Dobitnik ste brojnih nagrada i priznanja.

- Natjecanja su bila veliko iskustvo. Sviđa mi se "sportski" element natjecanja, ali može biti vrlo teško pokazati što možete učiniti u vrlo kratkom vremenu, pa vam je i malo sreće od pomoći!

- Postoji li neki skladatelj čija su Vam djela omiljena prilikom dirigiranja?

- Zaista ne bih mogao imenovati samo jednoga. Glavni njemački skladatelji jako su mi prirasli srcu, potom su tu skladatelji poput Brucknera, zatim "Patetične simfonije" Čajkovskog, Debussyjeva "La Mer" ili Puccinijeva "Madame Butterfly".

- Planovi za budućnost.

- Za sada sam usredotočen na rad s riječkim orkestrom, te se zajedno svakodnevno razvijamo. Nadalje, nadam se da će to iskustvo nastaviti biti zanimljivo, uzbudljivo i raznoliko kao što je to sada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum