KARLOVAC

U Karlovcu otvoren 9. hrvatski trijenale akvarela, laureat Damir Facan-Grdiša

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski trijenale akvarela svečano je otvoren u srijedu navečer u karlovačkoj Galeriji „Vjekoslav Karas“, a dobitnikom Velike nagrade 2022. proglašen je Damir Facan-Grdiša.  

Premijerna je to izložba devetog izdanja Hrvatskog trijenala akvarela koja će ostati otvorena do 26. lipnja. U srpnju i kolovozu izložba će biti postavljena u Meštrovićevom paviljonu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, a u rujnu, listopadu i studenom u Galeriji umjetnina Slavonskog  Broda.

Nacionalna je to izložba 110 od 200-tinjak pristiglih radova koja je pokazala da opstojnost akvarela u Hrvatskoj nije upitna, da su se afirmiranim imenima priključila „brojna mlada talentirana umjetnička imena“, rekla je likovna kritičarka i članica žirija Iva Körbler.

Ocijenila je da je trijenale „pokazao novu svježinu i ispunio svrhu, tj. pružio je uvid u svojstva i značajke akvarela kao likovne tehnike i discipline, prikazao najnovija djela nastala u Hrvatskoj u posljednje tri godine i upozorio nas na imena nove autorske darovitosti“.

Za nagrađeni rad „Jutarnje stube“ Damira Facana Grdiše rekla je da je djelo koje u mnogim fragmentima predstavlja "manirističke svjetove arhitekture koja se ruši i opire zakonima gravitacije, ali i svjetove harmonije i ravnoteže“.

Laureat Facan-Grdiša za svoje je „Jutarnje stube“ i svoju tehniku akvarela rekao je da se razlikuje od općeg poimanja akvarela po višestrukim slaganjem slojeva, što stvara poseban intenzitet boja, te da on nadzire slučajnosti u akvarelu rasteriranjem, u čemu mu je "bitno pomoglo iskustvu u restauratorskom poslu starih oslika".

„Za razliku od ulja gdje se bojom krećete od svijetlog do tamnog tona, mi akvarelisti koristimo svjetlo podloge i stalno moramo paziti da ne ugušimo nepovratno površinu svjetlosti, a to slikanje čini i težim i uzbudljivijim“, rekao je Facan-Grdiša.

Ovo je Facanu-Grdiši sedmi od devet dosadašnjih trijenala.

Voditelj kabineta akvarela Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda Branimir Pešut u svom je govoru rekao da je ova manifestacija u suradnji Gradskog muzeja Karlovca i slavonskobrodske Galerije umjetnina započela 1998., da je jedinstvena u Hrvatskoj upravo po tome što je posvećena isključivo akvarelu, odnosno promoviranju akvarela i akvarelista.

„Akvarel je zahtjevna tehnika, no kada se dogodi onaj pravi spoj talenta, znanja, tehnike i zanata, onda akvarel uzvraća sjajnim djelima, a što se može vidjeti i na ovoj izložbi“, te je čestitao dobitniku Velike nagrade 2022. i ocijenio da rad Damira Facana-Grdiše može biti inspiracija svima koji se bave akvarelom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini