KARLOVAC

U četvrtak u Karlovcu počinju manifestacije filmskoga srednjoškolskog stvaralaštva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U Karlovcu u četvrtak počinju dvije tradicionalne petodnevne manifestacije, 25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival, na kojima će biti proglašeni najbolji domaći i strani filmovi srednjoškolskih autora u dobi od 14 od 20 godina, rečeno je u petak na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je da taj grad sufinancira reviju i festival jer Hrvatski filmski savez  (HFS) i Kinoklub Karlovac kao organizatori, unatoč pandemiji, nisu odustali od obrazovnog i odgojnog dijela projekta, koji manifestaciji daju posebnu težinu.

Manifestaciju je poduprla i direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić, koja je istaknula da podatak o 1632 prijavljena filma iz 99 zemalja sam za sebe govori o vrijednosti festivala.

“Stoga vas smatramo itekako vrijednim promotorom našega grada i kreatorom sadržaja za naše sugrađane i za sve posjetitelje”, rekla je Burić.

Voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a Sanja Zanki Pejić rekla je da se manifestacija u Karlovcu održava prvi put u uvjetima pandemije, a Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, dodala je, izvrsne su platforme koje su prepoznali sami srednjoškolski autori diljem svijeta.

Od pristigle 1632 prijave selekcijska komisija je u službenu konkurenciju uvrstila 71 film, koji će zbog epidemioloških mjera biti prikazani online, a otvaranje i zatvaranje bit će dostupni preko streama na stranici HFS-a.

Voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković pozvala je publiku na dodatne programe na otvorenome budući da epidemiološke mjere dopuštaju projekcije na otvorenome. Svečano otvorenje najavljeno je za utorak u 20 sati na Foginovom kupalištu uz projekciju filma Ognjena Sviličića "Glas".

“Ono što je posebno u toj večeri jest da je direktor fotografije na filmu Marinko Marinkić, koji je karijeru počeo upravo na našem festivalu, i jedan je od naših laureata”, rekla je Sanković.

U srijedu u 20,30 sati na rijeci Kupi na trgu uz zgradu Općine Kamanja bit će prikazan film "Ideš? Idem!" Ljube Zdjelarevića, u četvrtak na Mrežnici u Dugoj Resi u 20,30 filmovi negdašnjih laureata tog festivala koji su stasali u priznate autore - "The Stamp" Lovre Mrđena, "6 pola 7" Dalije Dozet, "Stepska lisica" Andrije Mardešića i "Izlazite li vanka?" Ines Jokoš, a u petak (21 sat) je u Ogulinu u dvorištu kaštela Frankopana zadnja projekcija dugometražnog prvijenca redatelja i scenarista Jure Pavlovića "Mater".

Dnevni raspored ispunjen je natjecateljskim projekcijama i radionicama, a pojedinosti se mogu pronaći na https://frff.com.hr/programschedule2020.9.

Na konferenciji je također rečeno da su filmovi na 13. Four River Film Festival stigli iz 99 zemalja sa svih kontinenata i iz gotovo svih europskih država. Od ukupno 1445 stranih prijavljenih filmova, na Four River Film Festival u službenu je konkurenciju ušlo njih 28, i to u kategorije igranog i animiranog filma po 10 filmova, pet dokumentarnih filmova te tri filma slobodnog stila.

Najviše je prijavljenih filmova autora iz Indije -  čak 183. Popis selekcije 13. Four River Film Festivala dostupan je na poveznici https://frff.com.hr/competitionfrff2020. 

U domaćoj konkurenciji za 25. filmsku reviju mladeži prijavljeno je 187 filmova, u službenu su konkurenciju odabrana 43 filma među kojima je 17 igranih filmova, 12 filmova iz kategorije slobodnog stila te devet animiranih i pet dokumentarnih filmova, a najzastupljeniji su autori iz Udruge Blank, FKVK Zaprešić, Kinokluba Karlovac, Privatne umjetničke gimnazije iz Zagreba te Škole likovnih umjetnosti iz Splita.

O nagradama na festivalu odlučivat će tzv. žiri mladih, tj. ocjenjivački sud srednjoškolaca, te stručni žiri u sastavu samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja Irena Krčelić, montažer i nastavnik filmske montaže Mato Ilijić te edukatorica i konzultantica u filmskoj industriji Sydney Levine.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum