ZAGREB

Turskoj vraćen antički i srednjovjekovni novac zapljenjen na Bajakovu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Primopredaja antičkog i srednjovjekovnoga novca s područja Republike Turske, koje je hrvatska policija zapljenila u travnju 2019. na Graničnom prijelazu Bajakovo u vozilu turskog državljana, održana je u ponedjeljak u Ministarstva kulture i medija u Zagrebu.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako je u suradnji turskih i hrvatskih stručnjaka danas završen proces povrata novčića, koji su zaplijenjeni na državnoj granici Republike Hrvatske i iza koje je utvrđeno da potječe iz Turske.

"Ovim povratom nastavljamo provoditi važnu međunarodnu konvenciju UNESCO-a o sprječavanju nelegalne trgovine kulturnim dobrima", rekla je ministrica Obuljen Koržinek, dodavši kako su tome posvećene sve države članice UNESCO-a.

"Uvijek se veselimo kada se nešto u Hrvatsku vrati, što je nelegalno izneseno. Ovaj put smo mi imali prigodu vratiti ovaj vrijedni nalaz", naglasila je hrvatska ministrica kulture i medija.

Numizmatički artefakti iz jugoistočne Turske

Turski veleposlanik u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan izvijestio je da su numizmatički artefakti s područja jugoistočne Turske. Nakon povrata bit će  pospremljeni u Civilizacijskom muzeju u Ankari.

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić rekao je da su artefakti stari od 5. stoljeća prije Krista pa sve do Novoga vijeka. Riječ o novčićima iz razdoblja Perzijskoga, helenističkoga i Rimskog carstva pa sve do Bizanta. 

Mihelić je istaknuo kako je najviše bronačnih i srebrnih novčića te nešto zlatnika.

Riječ je o 2955 komada metalnog novca ukupne mase 16,03 kilograma, za koji je procijenjeno da ima iznimnu numizmatičku vrijednost. 

Nakon oduzimanja novac, koje je hrvatska granična policija pronašla u vozilu turskog državljanina, preliminarna procijenjena napravljena je u  Gradskom muzeju u Vinkovcima. Utvrđeno je da datira iz razdoblja od 5. stoljeća prije Krista do 16. stoljeća. , a zatim je bio privremeno smješten u Arheološkom muzeju u Zagrebu. 

U svibnju 2021. godine organiziran je dolazak numizmatičara iz Republike Turske koji su stručno obradili i katalogizirali oduzeti novac te ustanovili da potječe s teritorija Republike Turske, nakon čega je i službeno zatražen povrat privremeno oduzetih kulturnih dobara.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater