ZAGREB

Trilogija Petre Hraščanec i Saše Božića prvi put u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Trilogija predstava "Kompas", "Horizont" i "Levant" Petre Hrašćanec i Saše Božića, istraživanje odnosa tijela i slobode nastalo u suradnji s nizom istaknutih umjetnika, po prvi će puta u Zagrebu biti izvedena 7., 8. i 9. listopada u Zagrebačkom plesnom centru i Pogonu Jedinstvo.

Trilogija "Kompas", "Horizont" i "Levant" proizlazi iz zajedničkog nazivnika teme kojom se Hrašćanec i Božić bave u suradnji s različitim međunarodnim i hrvatskim umjetnicima iz svijeta plesa, kazališta, glazbe i vizualnih umjetnosti. Temu je najlakše mapirati kroz riječ 'samoća', iako zapravo radovi govore o vrlo specifičnoj vrsti bivanja zajedno unutar okolnosti i značenja koja se grade audio-vizualnim svijetom svake od cjelina.

Trilogija je organizirana oko nekih egzistencijalno orijentiranih pitanja, koja pak imaju temeljni politički sadržaj i snažnu suvremenu rezonancu. Tema putovanja u cijeloj trilogiji sažima ono što se naziva "nomadizmom uma", ali i temu raspršenosti.

Predstava "Kompas", premijerno izvedena 2017., plesni je i kazališni odgovor na klasični grčki ep o Odiseju iz ženske perspektive. Predstava "Horizont" izvedena je premijerno u rujnu 2021., a istražuje mitove i obrede povezane s pustinjom, pojavama i odnosima koji isparavaju, propadaju i nestaju. "Levant", čija je premijera bila u rujnu 2022., bavi se temama ladanja, egzila, turizma i bijega/slobode.

Spojene zajedno, predstave "Kompas", "Horizont" i "Levant" predstavljaju opsežnu meditaciju o odnosu između tijela i slobode, samoće tijela naspram samoće drugih tijela, te istraživanje ideja seksualnosti, politike, umjetnosti, propitujući razloge kako i zašto u tim idejama horizont tijela uvijek nestaje. Ono što jedno tijelo može učiniti za drugo u "Kompasu", "Horizontu" i "Levantu" jest manifestirati slobodu koja se dijeli, koja se uvlači pod kožu a krajnji cilj je horizont tijela bez straha.

U projektima sudjeluju švicarska umjetnica Simone Aughterlony, francuski vizualni umjetnik Bruno Pocheron, njujorški umjetnici Nathan Lemoine i Hahn Rowe, hrvatski plesni umjetnik Luka Švajdo, glazbenik Alen Sinkauz i drugi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom