ZAGREB

Tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije posvećen Milanu Horvatu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera, održat će u petak 28. siječnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u sklopu Plavog ciklusa, svoj tradicionalni koncert In memoriam maestro Milan Horvat.

Na programu će biti Simfonija br. 41 u C-duru, KV 551 i "Jupiter" Wolfganga Amadeusa Mozarta, izvijestila je u utorak Zagrebačka filharmonija.

"Jupiter" je najduža i posljednja Mozartova simfonija, a mnogi kritičari smatraju je jednom od najvećih simfonija u klasičnoj glazbi.

Bit će izvedena i skladba Krešimira Seletkovića "Animo", za orkestar. Trinaestominutna skladba nastajala je od rujna 2002. do veljače 2003. godine na narudžbu Zagrebačke filharmonije, a doživjela je praizvedbu 25. travnja 2003. pod ravnanjem japanskog maestra Chikare Iwamure.

Za kraj koncertne večeri, orkestar izvodi Simfoniju br. 5 u D-duru, op. 107, Reformacijska Felixa Mendelssohna-Bartholdya, skladatelja čiji su rad i aktivnost pridonijeli razvoju glazbenog života u cijelom svijetu.

Zagrebačka filharmonija mjesec posvećuje maestru Milanu Horvatu, dugogodišnjem šefu dirigentu Zagrebačke filharmonije s kojim je orkestar pisao svoju povijest, gradio međunarodni ugled i prepoznatljivost, navodi se u najavi koncerta.

Maestro Skender, koji će ravnati koncertom, upisao je 1997. studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti te ustanove. Dvije godine poslije upisao je studij dirigiranja u razredu Vjekoslava Šuteja. Surađivao je s mnogobrojnim hrvatskim i inozemnim orkestrima i zborovima, od 2019. član je programskog odbora Muzičkog biennala Zagreb, a 2020. imenovan je članom Skupštine predstavnika Hrvatskog društva skladatelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of