DELNICE

Svečano otvorena nova Gradska knjižnica Janet Majnarich u Delnicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nazočila je u petak u Delnicama otvorenju nove Gradske knjižnice Janet Majnarich, te je naglasila stvarnu i simboličku važnost knjižnica kao kulturnih institucija, osobito u godini proglašenoj Godinom čitanja.

Nova Gradska knjižnica Janet Majnarich u Delnicama baštini bogatu tradiciju prvih ilirskih čitaonica i kasnijih narodnih knjižnica i čitaonica, a svoje današnje ime nosi u počast donatorici koja je svoju ostavštinu oporučno namijenila unaprjeđenju kulture u svom rodnom delničkom kraju.

Nakon 147 godina od osnutka prve čitaonice u Delnicama, otvorenjem nove Gradske knjižnice, knjižnična građa preselila je u obnovljenu i rekonstruiranu zgradu nekadašnjeg Doma Hrvatske vojske, na prostor od 457,53 četvornih metara.

Osvrnuvši se na stvarne i simboličke važnosti knjižnica kao kulturnih institucija, ministrica Obiljen Koržinek je na otvorenju istaknula kako je riječ o važnom i financijski zahtjevnom projektu realiziranom unatoč teškim okolnostima nametnutim pandemijom, a zahvaljujući zajedničkim naporima Grada, Ministarstva kulture i medija te dobrotom sugrađanke, gospođe Janet Majnarich.

Izrazila je uvjerenje da će se preseljenjem u prostrani, novouređeni i suvremeno opremljen prostor otvoriti brojne mogućnosti za korisnike. Delnička Gradska knjižnica svojim će se programima sada moći pridružiti poticanju čitanja i čitalačke pismenosti tijekom ove godine, posvećene knjizi i čitanju, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Čestitajući osnivaču, svim djelatnicima knjižnice, a posebno korisnicima, ministrica je izrazila ponos i zadovoljstvo što smo upravo u Godini čitanja u Hrvatskoj dobili još jednu knjižnicu, još jedan prostor susreta i razvoja čitalačke pismenosti i knjižničarske struke.

Uz ministricu okupljenima su se obratili ravnateljica knjižnice Indira Rački Joskić i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum