ZAGREB

Subversive Festival: Simpozij posvećen Radomiru Konstantinoviću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu završnog dijela ovogodišnjeg, 14. Subversive Festivala u Srpskom privrednom društvu 'Privrednik'  22. i 23. listopada održat će se simpozij posvećen srpskom književniku i filozofu Radomiru Konstantinoviću.

Pod nazivom "Privilegija manjine: O djel(ovanj)u Radomira Konstantinovića" simpozij će okupiti dvadesetak predavanja koja će dati uvid u njegovo tematski i spoznajno opsežno djelo, od aktualne publicistike i analitičke esejistike preko sintetskih povijesno-kritičkih studija do inovativnih radio-drama i romana.

S festivala najavljuju da će se predstaviti i njegovo društveno-kulturno djelovanje, u rasponu od prosvjetiteljskog pregalaštva, preko intelektualnog usmjeravanja, do javnog angažmana, a  koje je unatoč čestom spominjanju, brojnim priznanjima i kritičkim laudama, ostalo u najvećoj mjeri nepročitano, neraspravljeno, pa samim time i neshvaćeno.

Smatraju da je jedan od razloga tome zacijelo i činjenica da svoje "suštinsko jedinstvo Konstantinovićev heterogeni i heteroklitni œuvre duguje u prvom redu beskompromisnom odupiranju svakom obliku politike identiteta i nepristajanju na bilo kakav model sistematske dovršivosti".

"Nepopustljivo smatrajući obije te tendencije sredstvima totalitarnog podređivanja, Konstantinovićev intelektualni rad u svim svojim pojavnim oblicima nužno dolazi u sukob s projektima političkog djelovanja koji formu podređuju sadržaju, eksperimentalno institucionalnom, estetsko etičkom, a moguće postojećem", dodaju.

Voditelji simpozija o Radomiru Konstantinoviću  (1928.-2011.) su Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović, a ulaz na sva predavanja je besplatan.

Na simpoziju sudjeluju, među ostalima, Vahidin Preljević, Vladimir Biti, Branko Romčević (Beograd):  Jendeci, krvavi đevreci, Tatjana Jukić, Muharem Bazdulj, Branislav Jakovljević, Vladimir Gvozden, Zdravko Zima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini