ZAGREB

Subversive festival: Retrospektiva Cecilije Mangini.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program 15. Subversive festivala u četvrtak otvara u kinu Tuškanac projekcija filma "Planet" redateljice Amalie Ulman, dok u večernjim satima u Dokukinu KIC kreće retrospektiva Cecilije Mangini

Nakon "Planeta", vrckave crne komedije koja istražuje suvremeno siromaštvo, klasne barijere, žensku žudnju i uvijek složene odnose majki i kćeri program nastavlja "Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma" Basile Carre´-Agostini.

To je šarmantni dokumentarac o bračnom paru Monique i Michelu Pinçon-Charlotu, francuskim sociolozima i autorima proslavljenih knjiga Nasilje bogatih i Predsjednik ultra-bogatih. Kronika klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona. 

"Monique i Michel zajedno su više od 50 godina i mogli bi živjeti ugodan i miran umirovljenički život u svojem ljupkom domu u okolici Pariza, no kako da se odmore kada se treba boriti protiv kapitalizma?", napominje se u najavi.

U programu je i film "Veliko kretanje", pobjednik sekcije Orizzonti u Veneciji, koji se opisuje kao filmsku simfoniju i odu jednom od najviših gradova na svijetu, La Pazu. 

"Istovremeno halucinogeni trip, spiritualno putovanje i metafizička potraga Veliko kretanje je jedinstveno filmsko iskustvo puno bijesa, misterija i lizerginske magije", dodaje se.

U Dokukinu KIC počinje retrospektiva poznate talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini, blok autoričinih kratkih filmova - "Biti žena", "Tommaso", "Brindisi" i "Zauzdani Fabio". 

Subversive se u  2022. prisjeća te nedavno preminule autorice (1927. – 2021.) te prvi put u Hrvatskoj prikazujemo izbor njezinih autorskih dokumentaraca i igranih filmova na kojima je surađivala. Do samog kraja bila je vrlo aktivna u promociji dokumentarnog žanra.

Program Film XX kustosice Dine Pokrajac, u okviru kojeg se prikazuje retrospektiva, sastoji se od filmskih ciklusa reprezentativnih redateljica koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. 

Večernji termin donosi i filmove iz programa Hommage - Tko zna što će jučer donijeti? Uz filmove o grčkoj vojnoj hunti, "Tajna škola", "sabotirana" verzija nađenog propagandnog filma koji je producirala grčka vojna hunta da bi podržala uglavnom osporenu tvrdnju – za mnoge nacionalni mit – povezan s rađanjem moderne grčke nacije i izgradnjom njezina etničkog identiteta. 

Tu je i "Sretan dan", film koji prikazuje kažnjeničko iskustvo političkih zatvorenika koji su prognani na maleni otok usred Egejskog mora tijekom vojne hunte i tvrdoglavo odbijanje jednog zatvorenika da se pokori. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater