RIJEKA

Sretno selo Kuti u sklopu programskog pravca 27 susjedstava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Sretno selo Kuti naziv je programa održanoga u petak u selu Gornji Kuti pokraj Brod Moravica u Gorskom kotaru u sklopu programskog pravca 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

 U ovom selu od tridesetak kuća na sjeveru Gorskog kotara su mještani, predvođeni Antonom Burićem, 1936. godine osnovali hrvatsku Čitaonicu. U to vrijeme su čitaonice bile dio povlaštenih slojeva društva, a u slučaju sela Gornji Kuti čitaonica je bila na raspolaganju svim mještanima. Danas u Kutima živi tridesetak stanovnika starije dobi, a u Čitaonici je čak 9000 knjiga.

 U Gornjim Kutima je povodom Dana susjedstava Kuti postavljena izložba „Čampi – ili kako reciklirati stari zimski kaput“, koja govori o izradi platnenih cipela – papuča, koje su nekoć izrađivale domaćice za potrebe vlastitog domaćinstva. Čamp je napravljen od različitoga materijala dobivenog izrezivanjem upotrebljivih dijelova odjeće koja se više nije nosila. Usporedno, otvorena je i druga izložba „Najmanja, najveća, najdeblja, najtanja, najčitanija knjiga i ona zaboravljena“ – izložba knjiga iz zbirke Sretne kućice - čitaonice sela Gornji Kuti.

 Europski partner susjedstva Kuti su Nidzicke Fondacija Razvoja NIDA i Lokalne grupa Dzialania Warminski Zakatek iz Poljske.

 Kod izvora Donji stedenc u blizini Kuti svečano je predstavljena umjetnička instalacija "Bura bunar" japanske autorice sa zagrebačkom adresom Akiko Sato. Instalacija je inspirirana prirodnim okruženjem sela Gornji Kuti, a nastala je iz ideje komuniciranja s prirodom i traženja načina kako to činiti. Umjetnica pokušava dati odgovore na pitanja što mi kao ljudi stvaramo i možemo stvoriti kao svjesni članovi planeta Zemlje te postoji li podsjetnik ili simbol koji možemo ostaviti za buduća vremena s posvetom upućenoj vrijednosti i zaštiti svih ostalih oblika života. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of