BRAZILSKI DANI u PULI

Spona između dvije, samo naoko, daleke zemlje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Poliana Cardoso i Milan Puh  (Danilo MEMEDOVIĆ)

Interaktivno predavanje profesorice Poliane Cardoso o brazilskom turizmu pod naslovom "Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet" ukazivalo je na specifičnosti ove zemlje i na bogatu kulturnu baštinu

Brazilski dani u Puli održani su po sedmi put. U revijalnom je tonu pulskoj publici pružena mogućnost da sazna nešto više, odnosno drugačije o ovoj iznimno velikoj i raznolikoj zemlji, i to kroz dokumentarac "Sjećanja na Brazil u 78 okretaja" posvećen povijesti brazilske glazbe kroz zbirke gramofonskih ploča autora naših korijena Gregorija Bačića i Katije Gavranich Camargo. Film je prikazan u Gradskoj knjižnici i čitaonici, glavnom partneru ove manifestacije.

Brazilska glazba

Projekciju je pratila i popratna izložba "Najbolje od brazilske glazbe u slici i tekstu" koju navedeni autori nude Puležanima da im predstave najkvalitetnije i najznačajnije uratke bogatog brazilskog glazbenog stvaralaštva.

Predstavljena je i dvojezična, hrvatsko-portugalska e-publikacija koja donosi nova saznanja o najvećoj latinoameričkoj zemlji, a radi se o rezultatu višegodišnjeg održavanja ove manifestacije u Puli, kao i o njezinim sudionicima. Sve je to rezultiralo zbornikom "Brazilski dani u Puli".

Kako je rekao pulski Brazilac Milan Puh, koji je i jedan od najzaslužnijih za održavanje ove manifestacije "u zborniku se nalaze zanimljivi tekstovi o raznim sferama brazilskog društva s provjerenim i aktualnim informacijama za sve koji se ne zadovoljavaju sa saznanjima iz treće ruke".

Milan Puh, Puljanin koji već osam godina živi i radi u Brazilu, govorio je o važnosti te manifestacije, ističući da Brazil ima iseljeničku zajednicu u "zaboravu", budući da je iseljavanje u Brazil iznimno slabo istraženo te mu je posvećeno malo vremena i prostora, što je samu zajednicu dovelo u nezavidan položaj.

Manifestacija se održava uvijek sa željom da bude spona između ove dvije, kako je Puh rekao, samo naoko, daleke zemlje.

Brazil je naime već devet godina dom Puljaninu Milanu Puhu, mladom doktoru znanosti koji je i ove godine jedan od organizatora ove manifestacije. Nakon završene matematičke gimnazije u Puli, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao je portugalski i antropologiju. Odmah nakon diplome išao je put Brazila, u Sao Paolo, gdje je upisao magisterij iz područja lingvistike portugalskog jezika, a potom i doktorat o interdisciplinarnom obrazovanju i jeziku. Na sveučilištu u Sao Paolu predaje metodiku portugalskog jezika i akademsko podučavanje, a hrvatski jezik uči naše iseljenike, odnosno podučava njihove nasljednike u dva kluba. Najveći broj njih vrlo slabo poznaju hrvatski jezik.

        Interaktivno predavanje profesorice Poliane Cardoso o brazilskom turizmu pod naslovom "Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet" ukazivalo je na specifičnosti ove zemlje i na bogatu kulturnu baštinu.

Slavonija u malom

        - Uvijek imamo neke određene slike i predodžbe kako se doživljava neka zemlja prema vani. Puno se govori i o nesposobnosti da se izabere dobar predsjednik za ovu zemlju. Brazil je zemlja koja u sebi ima nekoliko zemalja, zemlja velike različitosti. Tu su bili valovi iseljenika, dolazilo se iz svih krajeva svijeta i upravo je to odredilo različitosti. Bogata baština određena je i svim promjenama koje su se tu događale kroz povijest. Mnogima je uz sambu, nogomet i karneval najpoznatija capoeira, ali tu je i bogata kultura, gastronomija, folklor i sve se više teži kulturnom turizmu. Neki potomci doseljenika niti ne znaju više svoj jezik. No, imamo tu i Slavoniju u malom, kazala je Poliana Cardoso.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini