SPLIT

Split: U Prokulturi izložba Ive Pervana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu Dana državnosti, u Prokulturi - Kući jezika i kulture Peristil u Splitu je u četvrtak otvorena izložba fotografija umjetničkog fotografa Ive Pervana "Boje Hrvatske".

U Prokulturi ističu da prigodnom izložbom u čast Dana državnosti Ivo Pervan daje samo mali uvid u pravo bogatstvo zabilježenih motiva pod naslovom "Boje Hrvatske". Bit će to i povod i za razgovor s autorom o važnosti i ulozi fotografije u očuvanju i afirmaciji Hrvatske.

"Posebnu pažnju pritom zaslužuje Paralelna Hrvatska, koja tek čeka svoje cjelovito predstavljanje javnosti. Životni je to projekt autora, puno više je od izložbe fotografija. Motivi koje autor otkriva, usprkos svojoj jedinstvenosti, najvećem broju nas ostaju potpuno nepoznati. Uz bogatu videoprezentaciju o bojama, ljepotama, paralelnoj i stvarnoj Hrvatskoj čut ćemo od samog autora, na njegov neposredan i argumentirani način", navode u Prokulturi.

Ciklus "Carski tinel" podcast je internetskog Radio Peristila. Seriju razgovora sa zanimljivim gostima o aktualnim temama, o licu i naličju kulture i kulturnih politika vodi Nansi Ivanišević, predsjednica i autorica programa Prokulture.

Ivo Pervan rodio se 1947. godine u Splitu. Fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi. Premda je diplomirao ekonomiju, profesionalno se nastavlja baviti fotografijom, a 1992. godine osvaja prvu nagradu na svjetskom natječaju za turistički plakat u Beču, za plakat grada Splita.

Od tada se nižu nagrade i priznanja. Godine 1997. otvara svoj fotografski studio. Objavio je razne autorske i koautorske fotomonografije i održao mnoge izložbe u Hrvatskoj i svijetu. 

Jedinstvenost njegovih fotografija očituje se u drugačijem i dosad neviđenom prikazu ljepota Hrvatske namijenjenih njezinoj turističkoj promidžbi. Kulturna i prirodna baština njegov je primarni interes i senzibilitet u fotografiji. Njegova misija i želja jest očuvati hrvatsku baštinu i povijest naroda, koje je fotografijom ovjekovječio, napominju u Prokulturi.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini