TRADICIONALNI SUSRET

SMOTRA KLAPA "PUNA MI PULA": Vrhunske klape za oduševljenu publiku u CircoluČetiri klape popele su se na binu Circola, a od najavljenih bolest je spriječila klapu Kampaneli iz Donje Kaštele, no zato su klapskom pjesmom prostranu salu ispunile klape Teranke iz Pule, Vinčace iz Novog Vinodolskog, Cesarice iz Zagreba i Kolapjani iz Siska

Kao i uvijek, smotra klapa "Puna mi Pula" i to već 14. , a koja je u subotu održana u Circolu, prošla je u znaku odličnog raspoloženja i pune dvorane ljubitelja klapske glazbe. Četiri klape popele su se na binu Circola, a od najavljenih bolest je spriječila klapu Kampaneli iz Donje Kaštele, no zato su klapskom pjesmom prostranu salu ispunile klape Teranke iz Pule, Vinčace iz Novog Vinodolskog, Cesarice iz Zagreba i Kolapjani iz Siska.

Organizatorice

Klapa Teranke je ta koja smotru tradicionalno organizira pod pokroviteljstvom Grada Pule i Puhačkog orkestra grada Pule i po nekom pravilu Puljanke su te koje nastupom otvaraju smotru. Sve klape počašćene su gromoglasnim aplauzima, kao da se publika natjecala koju će klapu bolje primiti tako da je bilo i biseva izvan predviđenih setova od četiri pjesme.

Kroz program je vodila Kristina Puh Leko iz Teranki koja je kazala da se smotra organizira sa željom da se što široj publici približi dio UNESCO-om zaštićene nematerijalne baštine, a to je klapsko pjevanje. Ona je između ostalog nabrojala da su Teranke podužem popisu nagrada i priznanja dodale nagradu Istrijana prošle godine kao i Grb Grada Pule. Vinčace pak s Terankama dijele istog umjetničkog voditelja, a to je neumorni Sveto Popović. I dečke iz klape Vinčace snažan aplauz pratio je još dok su se penjali na pozornicu. To unaprijed iskazano povjerenje nisu ni najmanje iznevjerili. Kada je red došao na Cesarice, Kristina Puh Leko tražila je prave riječi da opiše ove "klapske kraljice", kako ih je za početak nazvala, objasnivši da se već 25 godina nalaze na vrhu klapske scene, što pokazuje osvajanje četiri Porina i odlikovanje predsjednice Republike. Iako su večer prije imale koncert u Velikoj Gorici, samouvjereno su odradile nastup. Kolapjani su dečki iz Siska koji su ove godine objavili prvu autorsku pjesmu "Da kraj tebe zaspem vilo" za koju su snimili i spot, a službeni dio su završili pjesmom koju bi se još uvijek moglo nazvati prigodnom, s obzirom na burno sportsko ljeto, a radi se o Gibonnijevoj "Mi smo prvaci". Kao i uvijek, naglasak je bio na pjesmama koje potječu iz Dalmacije, dok su Cesarice u Pulu donijele i dah Međimurja kroz pjesmu "Vulica".

Opuštena atmosfera

Atmosfera je među publikom bila iznimno opuštena, možda čak malo i previše s obzirom na to da mobiteli nisu prestajali zvoniti, iako se ne radi o hardcore koncertu, primjerice Madballa, nego o finoj, vrlo često tiho otpjevanoj klapskoj pjesmi. Bio bi zato nekakav red da se te spravice ugase ili barem utišaju, ako ne samom početku koncerta, onda kada spokojnu atmosferu propara prvi personalizirani ili pak generički ringtone koje smo sinoć prestali brojati nakon pete zvonjave... (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum