VUKOVAR

Savez Rusina organizirao u Vukovaru Sajam knjiga i nakladništva nacionalnih manjina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu Mjeseca hrvatske knjige u subotu je u Kongresnom centru Hotela „Lav“ u Vukovaru održan 2. Sajam knjiga i nakladništva nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije koji je ove godine organizirao Savez Rusina Republike Hrvatske.

 „Unatoč složenim zdravstvenim prilikama uspjeli smo i ove godine organizirati sajam na kojem se predstavljaju vukovarsko-srijemske manjine okupljena u Vijeća li one manjine koje imaju svoje predstavnike, a riječ je u prvom slučaju o Bošnjacima, Mađarima, Rusinima, Slovacima i Srbima i u drugom slučaju o Albancima, Nijemcima i Ukrajincima“, istaknula je u ime organizatora na otvorenju sajma predsjednica Saveza Rusina RH Dubravka Rašljanin.

 Cilj sajma, rekla je Rašljanin, jest predstaviti izdavačku i informativnu djelatnost nacionalnih manjina ali i upoznavanje šire javnosti o tome što nacionalne manjine rade, pišu i tiskaju napose i zbog percepcije nekih koji dovode u pitanje na što se sredstva Savjeta za nacionalne manjine troše.

 „A piše se o našim ljudima, njihovu životu i problemima koje imaju, ali i o svim aktivnostima, kulturnim i drugim manifestacijama, sve u cilju održavanja tradicije nacionalnih manjina, njihovih narodnih običaja, vjere, jezika i pisma, dakle s ciljem da nacionalne manjine zadrže svoj identitet“, naglasila je.

 Predsjednica Saveza Rusina RH Dubravka Rašljanin istaknula je da je upravo ove godine za izdavačko-nakladničku djelatnost u Savjetu za nacionalne manjine osigurano najviše novca u posljednjih pet, šest godina. Ocijenila je kako to govori da nacionalne manjine imaju i dobre projekte i sve više autora koji se odlučuju pisati na jeziku svoje nacionalne manjine.

 Pozvala je na čitanje knjiga jer ono „oplemenjuje um i duh“ te istaknula važnost različitosti i potrebu njezina uvažavanja.

 Uz Savez Rusina RH ovogodišnji 2. Sajam knjiga i nakladništva nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije suorganiziralo je i Vijeće rusinske nacionalne manjine, a sajam je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini