ZAGREB

Roman "Maratonac" Nebojše Lujanovića predstavljen online

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Roman Nebojše Lujanovića "Maratonac", u kojem autor propituje granice čovjekove izdržljivosti, predstavljen je online u petak navečer na YouTube-kanalu Fraktura Najbolja Literatura.

O knjizi su govorili sarajevski pisac Miljenko Jergović i autor Nebojša Lujanović.

Lujanović govori kako se u maratonskoj utrci čovjek utrkuje sam sa sobom, dok mu drugi sudionici utrke samo smetaju. Ovo je knjiga, gledano s unutarnje strane, autopoetička knjiga o književnosti, identitetu i o izbjeglištvu te životu u tuđini, rekao je Jergović.

"Maratonac" kroz šest istrčanih svjetskih maratona govori o usponima i padovima, o upornosti potrebnoj da bi se uopće vježbalo za jednu tako zahtjevnu disciplinu, rekao je Lujanović i dodao kako knjiga govori o bolu i hrabrosti koji su potrebni da bi se krenulo na trčanje te o zadovoljstvu koje donosi pobjeda, prije svega nad samim sobom.

Napomenuo je kako "Maratonac" nije knjiga o trčanju. Ova knjiga prije svega je introspekcija čovjeka koji se nalazi sam nasuprot svemu i koji mora raščistiti svoje dileme, strahove i poraze da bi se uopće usudio krenuti dalje u trčanje, u život. 

Smatra kako je "Maratonac" knjiga o neodustajanju.

Ovo je proza, naglasio je, koja čitatelja potiče da vidi izazove u svom životu, da pogleda staze koje želi prijeći i načine da kroz ta iskušenja pokuša postati bolji.

Maraton je najtočnija metafora puta kojim čovjek treba proći kako bi spoznao sebe i drugoga, ocijenio je.

Predstavljanje su organizirali književni magazin BestBook i nakladnik Fraktura koji su knjigu "Maratonac" Nebojše Lujanovića proglasili knjigom mjeseca.

Književni magazin BestBook i nakladnička kuća Fraktura svakog drugog petka u mjesecu u Knjižari Fraktura predstavljaju knjigu mjeseca prema izboru BestBooka.

Nebojša Lujanović rođen je 1981. u Novom Travniku (BiH). Objavio je više knjiga, među kojima i romane "Stakleno oko" i "Južina". Zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater