The Coklje fest

ROMAN BRANKA BLAŽINE Trka na prstenac, preko romana "Otisci potkova", ušla u srca Ličana

| Autor: Sandra Pocrnić-Mlakar
Otisci potkova

Otisci potkova


Predstavljanje romana "Otisci potkova", autora Branka Blažine, bio je uvodni događaj na 3. The Coklje festu, što je nedavno održan u Otočcu. Riječ je o manifestaciji koja polazeći od coklje, tradicionalne ličke seoske pletene obuće, potiče kreativnost i poduzetništvo. Vrijedne ruke Ličanki splele su i izložile mnoštvo predmeta na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, koji su u njima potražili vezu s prošlošću. Takvu je vezu   lako uspostaviti s Blažininom knjigom - čija nam je tematika oživljavanja istarskog sela vrlo bliska – naglasila je, predstavljajući knjigu, moderatorica i voditeljica programa Tamara Jurković.

Zanimanje publike

Posebno je za publiku bila intrigantna tema oživljavanja Trke na prstenac, koja se u Barbanu održavala još krajem 17. stoljeća, i obnovljena 1976. godine. Zanimalo ih je kako je, poslije tri stoljeća, sačuvana priča o Trci na prstenac?

- Barban je imao sreću, naglasio je Blažina, jer su zapisnici o prvim trkama sačuvani u povijesnim arhivima, i njihovim ponovnim objavljivanjem, naišli su na plodno tlo. Ove će se godine, 22. kolovoza, održati 46. izdanje Trke. U proteklom je vremenu pobudila veliko zanimanje mladih, te se za ovogodišnje natjecanje prijavilo dvadeset i dvoje natjecatelja, među kojima će, kroz kvalifikacije, ulaz u završnicu tražiti njih šesnaest.

Za posjetitelje promocije posebno je bila dojmljiva priča i suradnja Barbanskog prstenca sa Sinjskom alkom. Sličnosti zbližavaju, to su univerzalne vrijednosti - a to je bio i povod organizatoru da uputi poziv autoru knjige za dolazak u Otočac.

Domaćine je zanimalo i kako Barban osigurava konje za natjecanje, te su u šali ponudili svoje konje, koji u Lici uživaju status svetinje, i u smijehu dodali - nešto poput krave u Indiji.

Poziv na suradnju

Na The Cokljefest dolaze ljudi iz udaljenijih krajeva, dive se tradicionalnim vrijednostima, a više od toga, kako je rekla poznata psihologinja Ljubica Uvodić Vranić – zadivljuje pozitivna energija na svakom koraku i zajedništvo koje valja njegovati, a stari je Ličanin dodao - kako bi bilo lijepo kada bi Barbanci došli u Liku i održali Trku ovdje na ličkim krupnim konjima. Da, bilo bi to lijepo, jer zajedništvo nema cijenu, pa ju u tom kontekstu urednica i vlasnica zagrebačke "Beletre" Sandra Pocrnić Mlakar uputila iz Otočca, barbanske pozdrave Vinkovcima, Đakovu, Lipiku, Slavonskom Brodu i Sinju sa željom da se zbliže preko knjige i etno-manifestacija, poput The Cokljefesta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom