RIJEKA 27. kolovoza 2020. (Hina) - Nova kazališna sezona Gradskog kazališta lutaka Rijeka 2020./2021.

GKL Rijeka u novoj sezoni najavljuje pet premijera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova kazališna sezona Gradskog kazališta lutaka Rijeka 2020./2021., tijekom koje će biti prikazano pet premijernih naslova, od kojih su tri dio programa Rijeke - Europske prijestolnice kulture, 2020 (EPK), najavljena je u četvrtak na konferenciji za novinare.

O novoj sezoni, koja će se održavati pod sloganom "Zajedno možemo sve!" govorili su ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Najavljene su predstave "Nove zgode Wande LaVande" Jelene Tondini, Herve Tulleta  i Bernarda Friota ,"Oh La La", H.C. Andersena "Carevo novo ruho",  Vedrane Balen Spinčić "Svjetlo za Mraza" i Ane Duša i Tina Grabnara "Dobar tek!."

Predstava "Nove zgode Wande LaVande" svojevrsni je nastavak popularne predstave "Wanda LaVanda", u kojoj će vedra creska ovčica nastaviti uveseljavati djecu i promicati ideju prihvaćanja različitosti.

"Carevo novo ruho" dio je projekta EPK, a priprema se u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor. Progovara o ljudskoj taštini, strahu od istine te o mudrosti, gluposti, prepredenosti, naivnosti i nesposobnosti. Predstava je, kako je rečeno, kao i druge Andersenove bajke i priče, aktualna i danas.

Predstava "Oh la la" također je dio projekta EPK, a nastala je u koprodukciji Dječje kuće poezije i kreativnosti Tinqueux iz Francuske, Dječje kuće umjetnosti iz Ljubljane i GKL Rijeka. Osnova predstave je da su sva djeca, bez obzira na raznolike kulture i običaje, jako slična, da je njihov zajednički element igra, kao najbolji način spoznavanja svijeta.

Predstava radnog naziva "Svjetlo za Mraza" dočarat će duh nadolazećih blagdana kroz priču o događajima koje proživljava dječak Tonko, a ukazat će kako se može usrećiti blisku osobu.

Dio projekta EPK je i predstava "Dobar tek!" u kojoj će nekonvencionalnim pristupom biti riječi o objedu, kojemu svatko pristupa na sebi svojstven način, uz kombinaciju kazališta predmeta, klaunerije, suvremenog cirkusa, efekte, trikove, koji se isprepliću s dramaturgijom apsurda.

U repriznom programu bit će izvedeno 15-ak naslova, od lutkarskih klasika, popularnih predstava do interaktivnih programa za sve uzraste, ali i odrasle, dok će u sklopu edukativno – kreativnog programa biti pet radionica.

Međunardna revija lutkarskih kazališta planira se od 2. do 11. studenoga, ove godine s naglaskom na domaća kazališta, a dio festivala činit će i program EPK na Reviji. Predstave će biti u prostoru GKL Rijeka i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a publika će odabrati najbolju izvedbu.

GKL Rijeka neće odustati - Zajedno možemo sve

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir rekla je da, unatoč tome što je riječ o neizvjesnoj sezoni, s obzirom na epidemiju kroona virusa, u GKL Rijeka neće odustati te je, zahvalivši publici, naglasila da je upravo stoga odabran slogan "Zajedno možemo sve!".

Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je da je GKL Rijeka važan partner u programu EPK, da je tim tog kazališta mali, ali radi velike stvari.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da slijedi neizvjesno razdoblje i nitko ne zna što će se dogoditi i koje će se mjere poduzimati, ali da je GKL Rijeka pripremilo program bez obzira na to, kao da će sve biti "normalno." Dodao je da se u listopadu očekuje otvaranje Dječje kuće, koja će ponuditi nove programe te da je GKL jedan od partnera u tom projektu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater