ZAGREB

Retrospektiva Jeffa Nicholsa u zagrebačkom kinu Tuškanac,

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Retrospektivni program filmova Jeffa Nicholsa, jednog od vodećih autora američke nezavisne kinematografije 21. stoljeća, otvara se u petak, 3. lipnja, u zagrebačkom kinu Tuškanac, psihološkim trilerom "U zaklon".

Nichols je pozornost javnosti privukao već svojim debitantskim filmom "Oružje i ljudi", a afirmirao se filmom koji u Zagrebu otvara retrospektivu, djelom iz 2011. o čovjeku koji u dvorištu kuće gradi sklonište zbog straha od apokalipse, no boji se i da ne boluje od paranoidne shizofrenije.

Film je premijerno prikazan i nagrađen u Cannesu, a na festivalu u Torontu je nagrađen glumački par Michael Shannon – Jessica Chastain.

Za svoj debitantski rad, triler-dramu "Oružje i ljudi" (2007), scenarij je napisao imajući za glavnu ulogu na umu Michaela Shannona, glumca koji se specijalizirao za uloge psihički  pomaknutih likova, čime je započela njihova buduća plodna suradnja. Shannon se pojavio u svim Nicholsovim filmovima, od čega je u tri imao glavne uloge. 

Na bečkom Viennaleu film je dobio nagradu međunarodne kritičarske federacije FIPRESCI.

Kratka retrospektiva donosi i "Loving" (2016), povijesnu dramu temeljenu na stvarnoj priči o bračnom paru Richardu i Mildred Loving upamćenom po tome što su svoj slučaj doveli do Vrhovnog suda koji je 1967., gotovo 10 godina nakon što su se vjenčali, presudio da je zakon o zabrani međurasnih parova protuustavan.

Time je srušen taj zakon u Virginiji, ali i srodni, sramotno rasistički zakoni koji su u to doba bili na snazi u još 15-ak američkih saveznih država.

U filmu su glavne uloge odigrali Joel Edgerton i Ruth Negga, a premijeru je imao u glavnom programu festivala u Cannesu gdje je dočekan ovacijama, kažu iz Tuškanca.

Program u nedjelju, 5. lipnja, zatvara drama "Mud" (2012). za koju je Nichols scenarij napisao imajući na umu za naslovnu ulogu Matthewa McConaugheyja, a glavni orijentir bile su priče i romani Marka Twaina, odnosno motiv prijateljstva dvojice ranotinejdžerskih dječaka kakvi su bili Tom Sawyer i Huckleberry Finn. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater