NAGRADA "RANKO RADOVIĆ"

Pulski arhitekt Emil Jurcan i suradnici dobili uglednu nagradu u Beogradu

| Autor: Zoran ANGELESKI
Nagrađeni pulski arhitekt Emil Jurcan  (Snimila Edna Jurcan)

Nagrađeni pulski arhitekt Emil Jurcan (Snimila Edna Jurcan)


Kustoski tim Emil Jurcan, Ana Džokić i Marc Neelen nagrađen je za koncept i realizaciju prošlogodišnjeg 53. Salona arhitekture u Zagrebu, koji je tematizirao razdoblje arhitektonskog stvaralaštva u Hrvatskoj u dekadi poslije ekonomskog kraha 2008. godine, koji je opustošio socijalnu i ekonomsku sferu na globalnoj razini

Ovogodišnji žiri za dodjelu ugledne nagrade "Ranko Radović" u kategoriji "Televizijske emisije, izložbe i multimedijalne prezentacije", a koji su činili grafičar prof. mr. Branko Pavić, povjesničar umjetnosti i radijski novinar Radonja Leposavić i dipl ing, arhitekture Zoran Dmitrović, većinom je glasova dodijelio nagradu kustoskom timu Emil Jurcan, Ana Džokić i Marc Neelen za koncept i realizaciju prošlogodišnjeg 53. Salona arhitekture u Zagrebu. Taj je Salon tematizirao razdoblje arhitektonskog stvaralaštva u Hrvatskoj u dekadi poslije ekonomskog kraha 2008. godine, koji je opustošio socijalnu i ekonomsku sferu na globalnoj razini.

ugledna nagrada 'Ranko Radovicxx' kategoriji Televizijske emisije, izlozxbe imultimedijalne prezentacije dodijeljena kustoskom timu pulski arhitekt Emil Jurcan i suradnici, za koncept i realizaciju 53. Salona arhitekture u Zagrebu.  25/12/2019

Nagrađeni koncept i realizacija 53. Salona arhitekture u Zagrebu

Žiri je zasjedao pet puta i poslije prve dvije sesije u užem izboru ostala su, uz spomenuti rad, još dva rada: Oris Kuća arhitekture / Izložbena sezona 2018/2019. te Muzej grada Beograda /Izložba "Stvaranje modernog Beograda" autorica Angeline Banković i Zlate Vuksanović Macura. Nakon tri dodatna razgovora, sučeljavanja stavova i definiranja zajedničkih kriterija, većinom glasova odlučeno je da se nagrada 'Ranko Radović' dodijeli kustoskom timu koji je predvodio pulski arhitekt Emil Jurcan.

U obrazloženju se navodi da "analizom arhitektonskih zbivanja u desetljeću poslije ekonomskog sloma, nagrađena izložba markira probleme arhitektonskog stvaralaštva i ukazuje na marginaliziranu ili, kako kustoski tim sugerira - samomarginaliziranu poziciju arhitekata".

- U drugom segmentu zagrebačkog Salona pozivaju se arhitekti da anticipiraju narednu dekadu, repozicioniraju sebe i od nijemog promatrača i tumača društvenih zbivanja postanu aktivni sudionici socijalnih i ekonomskih promjena. Salon arhitekture održan je u Pučkom (narodnom) sveučilištu u Zagrebu. Žiri je ovu odluku okarakterizirao kao vrlo provokativnu - njome se napušta salonski narativ ove tradicionalne manifestacije. Narančasto-crnografička dominanta je metoda anuliranja putenosti arhitektonske fotografije, te je ovim postupkom, kažu, postignuto fragmentirano promatranje stvarnosti i formiranje narativa željenih ekonomskih i društvenih promjena, navodi žiri. Posebno cijeni odmak od salonskog i reprezentativnog pristupa arhitektonskim izložbama - kao najčešće prakse izložbi s dugogodišnjom tradicijom. I izložbom i pratećim programima, kustoski tim pozvao je na odgovornost arhitekte i zatražio od njih da postanu aktivni sudionici na - kako to kustoski tim definira, "putovanju kroz neopustošenu budućnost".

************

Nagrađen i udžbenik te projekt vinarije u Kutjevu

Nagrada nosi ime arhitekte Ranka Radovića osnovana je s ciljem poticanja, razvijanja i afirmiranja kritičko-teorijske misli u području arhitekture i arhitektonskog stvaralaštva.

U kategoriji 'Kritičko teorijskih tekstova o arhitekturi, urbanizmu i gradu', nagradu su dobili dr. Miljana Zeković, d.i.a., dr Dragana Konstantinović, d.i.a. i dr. Višnja Žugić, d.i.a. za udžbenik "Koncepti, programi i funkcije arhitektonskih projekata paviljonskih struktura" (izdavač Univerzitet u Novom Sadu - Fakultet tehničkih nauka, 2018.), dok je u kategoriji "Realizirano arhitektonsko djelo" većinom glasova nagrađen Ured Dva Arhitekta za Vinariju Galić u Kutjevu (odgovorna lica d.i.a. Tomislav Ćurković i d.i.a. Zoran Zidarić).

Nagradu su 2006. godine ustanovili Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) kao osnivač, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS), Urbanistički zavod Beograda i Wienerberger d.o.o. Kanjiža, Inženjerska komora Srbije, a 2014. godine i Radio televizija Srbije. Pokrovitelji nagrade su Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije i Gradska uprava Grade Beograda - Sekretarijat za kulturu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum