PULA

Pula: Otvorena izložba japanske keramike "Yakishime: Earth Metamorphosis"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba japanske keramike od  četvrtog stoljeća do danas "Yakishime: Earth Metamorphosis" (Yakishime: Metamorfoza zemlje) otvorena je u petak u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli.   

Izložba će od sutra, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, biti besplatna za građanstvo, najavio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo te je izrazio zadovoljstvo što, samo nekoliko mjeseci nakon izložbe posvećene japanskim lutkama, taj galerijski prostor danas ima čast ugostiti još jednu izložbu koja predstavlja kulturu i tradiciju te daleke zemlje.

"Izložba je primarno trebala biti postavljena u sisačkome muzeju, ali zbog situacije nakon potresa, to nije bilo moguće. Prvi je put postavljena 2016. godine, ovdje je došla ravno iz Rusije, a nakon Pule, krajem travnja ide put Azerbajdžana. Gostovala je u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Gvatemali, Kostariki. Nadajmo se da će, uz sve epidemiološke mjere, biti dobro posjećena kao ona o japanskim lutkama, koju je, situaciji unatoč, pogledalo oko dvije tisuće posjetitelja", istaknuo je ravnatelj Komšo.

Kako je rekao, bit će organizirana i stručna vodstva za djecu iz vrtića i škola, a u suradnji s Odsjekom za azijske studije - studijem japanistike Filozofskog fakulteta pulskoga Sveučilišta Jurja Dobrile održat će se razni programi. 

Viša restauratorica i voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja Istre Đeni Gobić-Bravar rekla je kako je izložba plod iznimno dobre suradnje i organizacije te je potpuno drukčija od prošle, vrlo uspješne, posvećene japanskim lutkama.

"Predstavljena je u biti povijest Japana kroz keramiku, odnosno predstavljena je keramika od četvrtog stoljeća do dan-danas, a starije je razdoblje prikazano uz pomoć fotografskih ilustracija da se približi na što bolji način, što razumljivije, dio ove bogate kulture iz te daleke zemlje", istaknula je Gobić-Bravar.

Veleposlanica Japana Misako Kaji izrazila je zadovoljstvo što je izložba postavljena u tomu muzejsko-galerijskom prostoru. Istaknula je kako joj je posebno drago što je tu u listopadu vrlo uspješno, uz velik interes publike, gostovala izložba posvećena japanskim lutkama. Zahvalila je Arheološkome muzeju Istre što se kultura dalekog Japana predstavlja i u Hrvatskoj, to jest u Puli.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater