MELODIJE ISTRE I KVARNERA

Pripreme za 56.putujući festival: MIK objavio natječaj za festivalske skladbe

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Organizatori festivala podsjećaju da se MIK "svake godine pomlađuje i donosi nove zvuke, a da pritom nikad ne zaboravlja svoju važnu ulogu u očuvanju tradicije ovog podneblja, glazbenog izričaja, dijalekta…", te ističu da je i ovogodišnji natječaj za festivalske skladbe, otvoren do 31. siječnja, 2020. godine, usmjeren upravo ka tim posebitostima ovog festivala

 

Festival Melodije Istre i Kvarnera već je u punoj fazi priprema za svoju 56. godinu. Jedini putujući festival u Hrvatskoj će na put u lipnju naredne godine i opet će donijeti puno dobrih, novih skladbi, kako to već desetljećima biva, najavljuju organizatori MIK-a.

Odabrati najbolje

Podsjećaju i da se festival "svake godine pomlađuje i donosi nove zvuke, a da pritom nikad ne zaboravlja svoju važnu ulogu u očuvanju tradicije ovog podneblja, glazbenog izričaja, dijalekta..."

- Shodno navedenom i ovogodišnji natječaj je usmjeren upravo ka tim posebitostima ovog festivala, a otvoren je sve do 31. siječnja naredne godine. Organizator i ove godine očekuje tradicionalno velik odaziv autora koji prijavljuju svoje skladbe, od kojih će komisija odabrati one najbolje koje će se predstaviti publici u gradovima domaćinima, ali i širokoj javnosti putem medija, ističe se uz objavu natječaja za festivalske skladbe 56. MIK-a koje će biti izvedene 2020. godine.

Prema propozicijama skladbe upućene na natječaj moraju imati zastupljen barem jedan od dva elementa. Prvi podrazumijeva da stihovi skladbi mogu biti pisani na čakavici Istre i Kvarnera i jadranskih otoka ili pak na hrvatskom književnom jeziku, talijanskom dijalektalnom i književnom jeziku ali s tematikom vezanom uz Istru i Kvarner. Drugi pak element podrazumijeva da su u glazbenom dijelu korišteni etno elementi istarsko - kvarnerskog podneblja, u duhu najljepših ostvarenja festivala MIK-a. Preporuča se autorima da traže nove ideje kako u stihovima, tako i u glazbi.

Natječaj propisuje da skladbe mogu biti pisane kao zabavne pjesme ili kao pjesme slobodnog glazbenog oblika, uz korištenje sredstava i postupaka svojstvenih modernoj, zabavnoj, pop, rock ili folk glazbi. Moguća su manja odstupanja ukoliko su zastupljeni drugi elementi koji neupitno potvrđuju mikovski karakter pjesme.

Kvaliteta stihova

Autori glazbe dužni su voditi računa o kvaliteti stihova. Glazba i stihovi ocjenjivat će se kao jedinstveno djelo - ističe se u natječaju.

Svaka prijava mora sadržavati sljedeće elemente: demo snimku (mp3 ili CD) sa snimljenom vokalnom dionicom i instrumentalnom pratnjom jednog ili više instrumenata, dva primjerka stihova (ili u wordu na mail), podatke o autorima i kontakt informacije.

Skladbe upućene na natječaj ne smiju biti ranije objavljene i izvedene, a autori garantiraju originalnost prijavljenih djela. U slučaju bilo kakvih sudskih sporova po ovom pitanju, svu odgovornost snosi autor. Također, autori nemaju pravo naknadnog povlačenja prijavljenih skladbi, kao ni javnog izvođenja prije održavanja festivala bez dogovora s direkcijom festivala. Direkcija zadržava pravo naknadne narudžbe pjesama u svrhu postizanja čim bolje kvalitete Festivala.

- Autori odabranih skladbi su dužni izvršiti ispravke u glazbi i stihovima ukoliko to organizator iz bilo kojih opravdanih razloga bude zahtijevao. U slučaju da to autori nisu voljni uraditi organizator pridržava pravo da predmetne skladbe diskvalificira, ističe se uz ostalo u natječaju, koji je otvoren do 31. siječnja 2020., a radovi se šalju preporučenom pošiljkom na adresu:

"Festival MIK ", Rubeši 139 a, 51215 Kastav ili na e-mail: info@festivalmik.com(mp3 + tekst + sve podatke o skladbi).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum