ZAGREB

Prikazan film "Donbas" Sergeja Loznice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski film "Donbas", nagrađivanog redatelja Sergeja Loznice, prikazan je u ponedjeljak u povodu obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

 Prije projekcije izjavu novinarima su dali hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i izvanredni i opunomoćeni ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych.
Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako su hrvatski kulturni djelatnici i umjetnici, isto kao što su hrvatska država i Vlada stale uz Ukrajinu od samoga početka, pokazali veliku solidarnost.
 Pokrenuli su se filmaši i kolege u području nakladništva koji su uglavnom imali kontakte ili surađivali s Ukrajincima, napomenula je.
 Mi se, naglasila je ministrica, trudimo provesti programe pomoći i slanja pomoći Ukrajini te što bolje integrirati ukrajinske izbjeglice koje dođu u Hrvatsku i pomoći im da se ovo teško razdoblje nekako preživi.
 S Ukrajinom imamo dobru suradnju na području filmske umjetnosti, ali i u drugim područjima, napomenula je Obuljen Koržinek i dodala kako je u četvrtak održala zoom sastanak s ukrajinskim kolegom Aleksandrom Tkačenkom gdje su rekapitulirali pomoć u području kulturne baštine koju su dali naši stručnjaci te pitanje nabave knjiga koja će se realizirati.
 Podsjetila je i kako su hrvatski filmski djelatnici surađivali s Ukrajincima još prije rata serijom "Šutnja" te filmom koji će biti prikazan u Cannesu, što ga je koproducirala Anita Juka.
Filmaši su pokazali da su Ukrajinci umjetnici s kojima vole i mogu surađivati u dobrim projektima, dodala je.
Izvanredni i opunomoćeni ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych poručio je kako je zahvalnost ključna riječ za ovaj događaj. Sjećam se riječi velikoga Hrvata, oca hrvatske književnosti Marka Marulića: Bogu budi hvala, ki nebesa skova i svako ostalo, dodao je. 
 Za vas Hrvatice i Hrvate, za Hrvatsku imam najjaču riječ, a to je: Hvala vam!, rekao je veleposlanik.
 Hvala na različitim idejama i na snažnoj potpori, rekao je dodavši kako je jedna mala zemlja dala veliku potporu velikoj zemlji Ukrajini. 
 Kyrylych je ocijenio kako se na području filmske umjetnosti razvija vrlo dobra suradnja između Hrvatske i Ukrajine.

"Donbas" je antiratni film koji govori o apsurdima, okrutnosti, korupciji, beznađu i preživljavanju. Naknade za prikazivanje filma bit će direktno usmjerene organizaciji 'Filmmakers for Ukraine'.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater