RIJEKA

Premijerno izveden "Decameron" u riječkome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstava "Decameron" Talijanske drame u suradnji s Hrvatskom dramom riječkoga HNK-a, temeljena na istoimenom djelu talijanskog renesansnog književnika Giovannija Boccacia, premijerno je izvedena u utorak u ovoj kazališnoj kući. 

 Izvorni tekst je prilagodio i režirao argentinski redatelj Luciano Delprato. Od stotinu novela odabrao je 10 za riječku predstavu, ali je uvrstio i fragmente ostalih.     

 Izvorni "Decameron" napisao je Boccaccio između 1349. i 1353. godine, u razdoblju epidemije kuge u Europi. Kako je kuga tada harala i Firenzom u kojoj je živio, osmislio je literarni okvir u kojem se desetero mladih ljudi, sedam djevojaka i tri mladića, sklanja u vilu na selu te se zabavlja pripovijedajući priče.

U osuvremenjenom Delpratovom  "Decameronu", kuga je zamijenjena covidom-19, Firenza Rijekom, a vila kazalištem u kojem se traži utočište.

 Autorica scenografije je Aleksandra Ana Buković, kostime je osmislila Manuela Paladin Šabanović,a koreografiju Michele Pastorini. Svjetlo je oblikovao Robert Pavlić. 

 Glumili su Aleksandar Cvjetković, Bruno Nacinovich, Elena Brumini, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Mirko Soldano, Giulio Settimo, Anton Plešić, Andrea Tich, Stefano Surian, Denis Brižić, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Nikola Nedić, Mario Jovev  i Giuseppe Nicodemo.

 Luciano Delprato je redatelj, dramski pisac i pedagog rođen 1978. u Argentini. Prošle je sezone u riječkom HNK postavio Sofoklovog "Kralja Edipa" u vlastitoj prilagodbi i režiji kao igrano-lutkarsku predstavu koja je nagrađena glasovima publike kao najbolju predstavu Hrvatske drame i najbolja predstavu u cjelokupnoj produkciji riječkog HNK prošle sezone.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter