DUBROVNIK

Premijera monodrame „Sinjorina Estera“ u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijera monodrame „Sinjorina Estera“ Matka Sršena u režiji Lee Anastazije Fleger i izvedbi Glorije Šoletić održana je u četvrtak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, kao četvrti ovosezonski premijerni dramski naslov te teatarske kuće.

Monodramu „Sinjorina Estera“ Matko Sršen napisao je 1984. godine, a 1985. godine Esteru je u Kazalištu Marina Držića utjelovila dubrovačka glumica Žuža Egrenyi. Igrajući Esteru, Egrenyi je dobila mnoge nagrade i priznanja, a predstava je imala sjajan odjek kod publike. Četrdeset godina nakon praizvedbe Esteru je utjelovila Glorija Šoletić.

Redateljica Lea Anastazija Fleger istaknula je povodom premijere kako se kao jedina nostalgija iz 1984. godine, radeći na predstavi, povlači nostalgija prave emocije.

„U današnje vrijeme svuda oko nas prisutna je otuđenost i manipuliranje pravim emocijama. Ljudi se skrivaju iza ekrana, mobitela, društvenih mreža. Svi se predstavljaju u najboljem svjetlu, grade sliku o sebi, prezentiraju svoju sreću, apsolutno svi su sretni, svi su izdizajnirani. 'Svi glume. Influenca od igara', rekla bi Estera. 'Nema više vjernosti i iskrenosti, samo zloća i đelozija', iskrena emocija se osuđuje, kritizira, dolazi na pozornicu izrugivanja“, poručila je Fleger. Dodala je kako se u monodrami sinjorina Estera susreće s velikom brojem likova, suvremenih ljudi, Dubrovčana, sa svim svojim najgorim manama.
„Estera se u ovakvom brzom i lažnom svijetu ne snalazi. Ne poznaje pravila takvog života i međuljudskih odnosa. Ona je jednostavna, topla. Iako je već prešla zrele godine, ona je zaigrana djevojčica, iskrena, naivna, instinktivna. Estera je veliko lice puno topline. Topline, tuge i samoće. Ona čeka, nada se, ufa pravoj ljubavi. Ona je predstavnica svih žena pomoraca koje se nadaju da će im se mornari vratiti. I čeka, čeka. Čeka je cijeli život“, istaknula je Fleger.
Glumica Glorija Šoletić rekla je kako se tekst Matka Sršena može prebaciti u bilo koje vrijeme.
„Iskreno sam uživala raditi s redateljicom Leom Anastazijom Fleger i bilo nam je predivno na probama. Jako smo puno truda uložili tijekom procesa. Lik Sinjorine Estere je upisan kao divna, nježna i plemenita osoba, a u tekstu postoji rečenica koja je najbolje opisuje: 'Smijite se vi, smijite se vi meni. I mislite, gle lude! A ja živim za život koji zamišljam i meni je bolje nego svima vama!'“, istaknula je Šoletić.

Autorski tim predstave čine Matko Sršen (autor), Lea Anastazija Fleger (redateljica, scenografija, izbor kostima), Paolo Tišljarić (scenografija, izbor kostima), Borna Šercar (glazba), Maro Martinović (jezični savjetnik), Anamarija Obradović (slikarica), Miran Brautović (fotografija i video trailer) i Anita Bubalo (inspicijentica).

Reprizne izvedbe zakazane su za 22. svibnja te 10., 11. i 25. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum