ZAGREB

Premijera Ionescove "Ćelave pjevačice" za kraj godine u Teatru &TD

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Teatar &TD će zaključiti ovu godinu predstavom "Ćelava pjevačica", dramskim prvijencem Eugenea Ionesca, koja će se u interpetaciji mladih kazališnih umjetnika te režiji Hrvoja Korbara i dramaturgiji Nikoline Rafaj, premijerno izvesti 17. prosinca.

Redatelj Hrvoje Korbar kaže kako se, za razliku od klasične drame, u svijetu Ćelave pjevačice ne događa ništa zanimljivo, u njemu se ništa ne mijenja, to je svijet zatvoren u sebe, osuđen na ponavljanje i urušavanje samog sebe, svijet anksioznosti i grčevite potrage za smislom.

"Danas, kad se pojmom apsurda u kolokvijalnom smislu gotovo svakodnevno barata, kad je javni prostor zagušen informacijama koje zvuče kao da su upravo ispale iz Ionescovog komada, on je izvrstan povod, ali i veliki izazov za kazališno istraživanje“, izjavio je redatelj u povodu premijere.

Po riječima dramaturginje Nikoline Rafaj, Ionesco kroz tu dramu postavlja dijagnostičku sliku svijeta u kojoj komunikacija počiva na verbalnom kruženju jezičnih dosjetki te lica na sceni prokazuje nalik neurednim zakrpama onog što bismo nekad mogli  nazvati pozicijom 'Mi'.

"Kakofonija 'apsolutnih istina' koja čini represivni aparat normalnosti, gradi svijet koji više nema 'priču' na kojoj bi se temeljio i tako podupire bijeg u tobožnji red i pravila, sigurnost nedjeljnih ručkova, uvježbanih osmijeha za sve prilike i traženje sadržaja svuda van nas samih", ustvrdila je u najavi predstave.

Proslavljeno djelo jednog od najistaknutijih predstavnika antiteatra igrat će na velikoj sceni Teatra &TD mladi glumci, Roko Sikavica, Iva Kraljević, Bernard Tomić, Irena Tereza Prpić, Dajana Čuljak i Boris Barukčić.

Koreografkinja je Matea Bilosnić, scenografkinja Irena Kraljić (dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju scenografiju 2018.), a  kostime potpisuje Tea Bašić Erceg. Dizajnerica svjetla je Vesna Kolarec, a za glazbu su zaduženi Ivana Starčević i Marko Levanić.

Jedno od najpoznatijih djela teatra apsurda nastalo je u igri riječi, kada je autor neuspješno učio engleski jezik, ali je uspio stvoriti jedno od najpoznatijih dramskih djela 20. stoljeća, podsjeća se u  najavi predstave, koja će reprizne izvedbe imati 19. i 20. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini