VARAŽDIN

"Maskerata" - prva ovogodišnja premijera u varaždinskom HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu priprema  prvu ovogodišnju premijeru, predstavu "Maskerata" prema tekstu Miroslava Krleže, u režiji Ivana Planinića.

Premijera je najavljena u petak na konferenciji za novinare  na Sceni Zvonimir Rogoz varaždinskog HNK, na kojoj će "Maskerata" 1. veljače biti prvi put izvedena pred publikom.

Intendantica varaždinskog kazališta Jasna Jakovljević izrazila je zadovoljstvo što Krležinu karnevalsku ljubavnu igru iz 1913. godine na kazališne daske donosi mladi redatelj iz Zagreba Ivan Planinić.

"Prva premijera ove godine i redatelj koji prvi put radi u ovom kazalištu, i to me iznimno raduje. Vjerujem i u njega, i u glumačku ekipu koju je odabrao”, kazala je Jakovljević.

Osim što je redatelj predstave, Planinić je bio zadužen i za adaptaciju teksta što, prema njegovim riječima, nije bio baš jednostavan posao.

"Krležin ciklus Legendi koliko god da je težak i, kako se često govori, nepostavljiv, u nekim kazališnim ciklusima bio je dobar poligon za isprobavanje nekih novih kazališnih sredstava i na tom putu traženja nekog suvremenog izričaja. Legende su se pokazale kao otvoren tekst kojemu se može pristupiti na tragu pirandelizma”, istaknuo je Planinić.

"Maskeratu" na scenu donosi troje glumaca HNK u Varaždinu – Marinko Prga (Don Quixot), Karlo Mrkša (Pierrot) i Hana Hegedušić (Kolombina) koja se, kako ističe, dobro snašla u ljubavnom trokutu, odnosno adaptaciji teksta iz kojega se pokušavalo izvući ono što je bitno za igru i izbaciti ono što remeti ritam.

"Ritam iz 1913. danas nam apsolutno nije odgovarao, pa smo napravili pomake – radimo s didaskalijama, izlazimo iz uloga, napravili smo ekspresivnu pop-igru”, kazala je Hegedušić.

Popis i opis dramskih lica "Maskerate", osim što otvoreno koketira s commediom dell'arte i općim književnim mjestima, prije svega potvrđuje Krležinu tadašnju estetsku orijentaciju koja prizivanjem mitova, arhetipa i stereotipa žudi za drugačijim i novim dramskim jezikom. Kao da Krležin stereotip ljubavnog trokuta, uspostavljen plošnim emocionalnim iskazima, tendenciozno osiromašuje tri dramska lica, da bi nas uputio na sebe samoga, bogato prisutnog u didaskalijama, ističe redatelj Planinić,

Za scenu i kostime u "Maskerati" zadužene su Petra Dančević i njezina asistentica Žarka Krpan, koreografkinja je Ivana Pavlović, a glazbeni suradnici Vid Kralj Novak i Nikša Marinović.

Premijera predstave najavljena je za subotu, 1. veljače od 20 sati, a reprizne će se izvedbe održati 5., 7. i 8. veljače u istom terminu te 6. veljače od 11 sati za srednjoškolce.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter