RIJEKA

Premijera baleta "Plamteća voda" u rjiečkom HNK 27. srpnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Balet "Plamteća voda" koreografa i dramaturga Andonisa Foniadakisa izvest će se premijerno u HNK Ivana pl. Zajca 27. srpnja u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 - EPK, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Kako je istaknula ravnateljica riječkoga Baleta Maša Kolar, protekla dva mjeseca u ovom ansamblu bila su vrlo plodna, te je ovo druga premijera nakon što su se kazališta ponovno otvorila, uz balet "Čipke", premijerno izveden početkom lipnja. Gostovanje značajnog europskog koreografa poput Foniadakisa već drugi put u Rijeci svrstava ansambl ravnopravno među ostale u Europi, ustvrdila je. Naglasila je da Foniadakis dovodi plesače do krajnosti fizički i mentalno, a rezultati su savršene predstave.

Andonis Foniadakis rekao je da je predstava imala ime, kao polazišnu ideju, i prije no što je razgovarao o suradnji na ovoj predstavi. Polazište je bio sukob i spoj suprotnosti, vatre i vode te sam kroz "Plamteću vodu" želio pokazati što je to nesigurnost i nestabilnost suvremenog trenutka, što je to nasilje, i to polazeći iz svoje podsvijesti, rekao je.

Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota navela je da se predstava izvodi u sklopu programskog pravca Doba moći, koji se primarno bavi riječkom, ali i europskom poviješću. Predstava postavlja pitanja o tome kamo ide civilizacija, propituje brojne promjene u društvu i sam pojam vode kao ključnog resursa, rekla je Kregar Šegota.

Nastupaju plesači riječkoga Baleta Marta Kanazir, Maria Matarranz des las Heras, Svebor Zgurić, Laura Orlić, Ksenija Krutova, Emanuel Amuchastegui i drugi.

Skladatelj je Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis & CO., a kostimograf Anastasios Soforoniou.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater