"GDJE MI JE PSIHIJATRICA"

PREDSTAVLJENA KNJIGA MARILENE DUŽMAN: Knjiga o ljubavi i ne samo

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Iznimno brojna publika dobro je popunila Kuću istarskog maslinovog ulja u petak navečer gdje je predstavljen, u ležernoj i ugodnoj atmosferi prvijenac ližnjanske autorice Marilene Dužman naziva "Gdje mi je psihijatrica?".

U razgovoru s duhovitim, talentiranim glumcem Valterom Rošom, koji je poznatiji široj publici prije svega po sjajnim izvedbama u predstavi "Mistero Buffo", pulskog INK-a, nazočni su mogli otkriti da je autorica velika obožavateljica ljubavnih romana koje guta u dahu, a pisati je počela tek prije nekoliko godina, potaknuta riječima prijateljice, i od tada nije stala.

"Krive" prijateljice

- Jedna je prijateljica kriva što sam počela čitati nakon što gotovo dvadeset godina nisam imala knjigu u ruci, i to jer mi je za rođendan poklonila "Pedeset nijansi sive". Uslijedile su i druge knjige koje sam gutala, a zatim mi je druga prijateljica rekla da je vrijeme da počnem pisati. Krenula sam, najprije nisam bila zadovoljna, popravljala sam, prepravljala, to mi je osma ili deveta knjiga koju sam napisala, ali prva koju sam objavila. Pisanje sam ukomponirala u svoj život, posao i obitelj. To je nešto što me opušta i zabavlja, a inspiraciju pronalazim u neobičnim, ali i svakodnevnim životnim situacijama, navela je.

U romanu pratimo tri glavna lika, tu je Marijana, nedavno rastavljena žena koja nakon razvoda živi na donjem katu kuće sa svoje dvoje djece. Bivši suprug preseli se na kat, a uskoro mu se pridružuje i četrnaest godina mlađa djevojka, k tome zgodna manekenka, koju Marijana ne može vidjeti krajičkom oka, saznalo se iz razgovora Marilene i Roše.

Također, oni koji su tu knjigu već pročitali, odnosno, preciznije rečeno, one koje su tu knjigu pročitale, vele da je to štivo koje čitatelji ne mogu ispustiti iz ruke.

Na počecima pisanja Marilena nije nikome od ukućana dozvolila da zaviri u slova na ekranu. "Kad bi mi se netko približio, vrištala sam i zatvarala laptop. Mjesecima kasnije ja sam bila ta koja sam s isprintanim rukopisom trčala za njima po kući tjerajući ih na čitanje, a oni su bježali od mene".  

Roman su uredili i za tisak pripremili Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, bračni i spisateljski par koji u Ližnjanu vodi knjižnicu i književno svratište ZVONA i NARI.

- U Ližnjanu je u posljednjih sedam godina objavljeno 11 knjiga. Naše selo može se pohvaliti s čak tridesetak živućih autora koji imaju objavljenu po knjigu. Za neveliko mjesto brojke su prilično impresivne", veli Natalija.

"Štivo je to prvenstveno zabavnog karaktera, ali se na stranicama romana mogu naći važne društvene teme kao što je pitanje položaja žena u društvu", istaknula je.

Put do publike

Autorica se prisjetila kako je obilazila brojne izdavačke kuće, ali na kraju je odlučila objaviti djelo u vlastitoj nakladi te otišla s rukopisom kod Natalije i Ognjena.

- Najviše sam se bojala Ognjenove reakcije, što će on reći na sve to, znam da ne voli baš ljubavne romane, onda smo malo sve pretumbali i rezultat je ova knjiga, kazala je.

Roman se može nabaviti direktnim kontaktom s autoricom, putem društvenih mreža (Facebook i Instagram), a uskoro će se naći i na policama knjižara u Puli i Bjelovaru. Autorica je u pregovorima i s drugim knjižarama.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Musicitta' acoustic trio: Samanta Stell na flauti, Damir Vukelja na gitari i Andrea Rojnić na klavijaturama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom