u Kandlerovoj 39

Poznati sociolog gostuje u pulskoj Gradskoj knjižnici: BRUNO ŠIMLEŠA PREDSTAVLJA NOVU KNJIGU

"(P)ostati zdrav - kako da srce i um postanu tvornica lijekova" je prva knjiga Bruna Šimleše čiji je fokus na zdravlju. On više od 15 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima, a dio tih iskustava prenosi u knjizi

| Autor: Lara BAGAR
Bruno Šimleša

Bruno Šimleša


Poznati zagrebački sociolog Bruno Šimleša u četvrtak će u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Kandlerovoj 39 predstaviti svoju novu knjigu "(P)ostati zdrav - kako da srce i um postanu tvornica lijekova". Prije toga svoje će djelo u 17 sati predstaviti i u Knjižnici Vodnjan, Trgovačka 23.

"Knjiga je namijenjena zdravima, ali i onima koje već muče boljke da shvate kako svojim odnosom prema sebi i životu mogu poboljšati zdravlje. Važan dio knjige su i savjeti svima koji žele pomoći svojim voljenima u borbi za zdravlje. Naime, okolina često ima najbolje moguće namjere, ali možda još češće ne zna te namjere provesti u djelo. To je i razumljivo jer nas nitko nije pripremao za ovakve izazove, a cilj je naučiti kako im pružiti osjećaj sigurnosti i voljenosti kad je to najpotrebnije", navode iz Gradske knjižnice.

Bogata primjerima iz stvarnog života, kao i brojnim znanstvenim istraživanjima, knjiga želi kreirati most između znanosti i duhovnosti. "Naravno, ne trebamo se odreći blagodati klasične medicine da bismo uživali benefite holističkog pristupa, već ih kombinirati da bismo povećali šanse za izlječenjem, odnosno očuvali zdravlje. Jer, ne smijemo zaboraviti, naše srce i mozak izvanredna su tvornica lijekova", kažu iz Knjižnice.

Holistički pristupajući zdravlju, autor naglašava važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje te preispituje uobičajeno shvaćanje koncepta zdravog života.

Tako preispituje mogu li osjećaj ravnodušnosti ili toksični odnosi s partnerom više naštetiti od nedovoljnog kretanja ili gaziranog pića. Posebno su naglašena četiri faktora koji negativno utječu na zdravlje: neizražavanje emocija, kompromitiranje u odnosima, neosjećanje ljubavi prema sebi i stres.

Ovo je prva knjiga Bruna Šimleše čiji je fokus na zdravlju. Temu nije odabrao slučajno. Naime, više od 15 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima te dio tih iskustava prenosi u ovoj knjizi, no oslonio se i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo. Udruga Sve za nju 2016. godine dodijelila mu je nagradu zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Kao dijete liječio se od trombocitopenije na Odjelu dječje hematologije i onkologije, a iz tog razdoblja pamti poseban odnos s doktorom Tiefenbachom čiji je pristup bio presudan faktor za kreiranje njegovog odnosa prema zdravlju.

Dvije godine vodio je emisiju Svaki dan, dobar dan na HRT-u, redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. Otac je dvanaestogodišnjakinje, čijoj generaciji želi da se mudrije brine za svoje zdravlje, što je i glavni cilj ove knjige, poručuju iz Gradske knjižnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater