ČAROBNA FRULA

Poznata Mozartova opera u režiji Roberta Raponje u nedjelju u Balama: UTVRDA SAN BENEDETTO PREMIJERNO POSTAJE KAZALIŠNA POZORNICA

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Ova će opera biti izvedena zahvaljujući Operi Pannonici, ansamblu i zboru Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i u režiji Puljanina Roberta Raponje koji radi na relaciji Osijek - Bale, i koji postiže nevjerojatne rezultate - i kao redatelj, i kao mentor mladim studentima koji čine veliku većinu protagonista ove opere

 

Borba dobra i zla, pobjeda ljubavi i iskrenosti nad intrigama i spletkama, tema je koja je jednako privlačna i aktualna danas, kao i prije više od dva stoljeća, kada je čudo od djeteta, Wolfgang Amadeus Mozart, skladao svoju iznimnu operu, jedan od vrhunaca operne umjetnosti, "Čarobnu frulu".

Studenti i gosti

Ta će opera biti izvedena zahvaljujući Operi Pannonici, ansamblu i zboru Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i u režiji Puljanina Roberta Raponje koji radi na relaciji Osijek - Bale, i koji postiže nevjerojatne rezultate - i kao redatelj, i kao mentor mladim studentima koji čine veliku većinu protagonista ove opere.

- Skupili smo sjajnu ekipu, a Bale su sjajno mjesto za izvedbu ovoga djela, jednu od najgenijalnijih opera tog glazbenog velikana. Ovoga puta naša pozornica neće biti Fort Forno, koji ćemo koristiti tijekom ljeta za brojna druga scenska zbivanja, već San Benedetto, utvrda koja će premijerno biti otvorena u nedjelju, 9. lipnja kada će u 20.30 sati biti izvedena ova opera. Sretan sam što ovu operu radim s nizom mladih vrlo talentiranih umjetnika, a imamo i goste iz Južnoafričke Republike; Chrisa Mosterta i Linette van der Merwe te Kelly Freno iz SAD-a. Bale su nastavna baza naše Akademije, sve to uz neizostavnu ulogu Zaklade Mon Perin i Općine Bale. Svakako, moramo spomenuti iznimnu ulogu Plinia Cuccurina, koji je začetnik suradnje Zaklade Mon Perin i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, odnosno sastavnica Sveučilišta, kao što su Akademija za umjetnost i kulturu, te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Imamo mnoštvo predstava na programu tijekom cijelog ljeta. Odabrali smo ovu operu zbog niza okolnosti, uklapa se u prirodnu pozornicu utvrde, odgovara glasovnim sposobnostima naših mladih umjetnika, i smatram da je to iznimno djelo za takvo uprizorenje. To je priča o ljubavi, ima puno čarolije, to je i bajka, priča nam Robert Raponja prije početka probe s pjevačima i glumcima, dok se prisjećamo i većine njegovih nekadašnjih studenata, sada uspješnih glumaca sa zavidnim karijerama te iznimno uspješnih predstava koje je radio u Puli, kao i njegovog pedagoškog rada. Toliko je predstava za njime, a toliko projekata u fazi realizacije i priprema, da bi se o tome mogla napisati čitava knjiga.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter