ZAGREB

Podrška Sarajevo Film Festivala hrvatskim snimateljima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatska udruga filmskih snimatelja dobila je pismo podrške Sarajevo Film Festivala povodom Nacrta prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u kojoj se apelira na vlasti da napuste prijedlog prema kojem se snimatelji više ne bi smatrali koautori audiovizualnog djela.

Sarajevo Film Festival izražava snažnu podršku Hrvatskoj udruzi filmskih snimatelja u očuvanju njihovih autorskih prava i digniteta te se protivi nastojanjima da im se, prema prijedlogu novog Zakona o autorskim i srodnim pravima, ukine status koautora audiovizualnog djela.

Iznenađeni tvrdnjama koje u priopćenju za javnost iznosi Hrvatska udruga filmskih snimatelja, podsjećamo da su hrvatski snimatelji ostavili veliki trag na domaću, regionalnu i svjetsku filmsku umjetnost i da je nemoguće i nepravedno zanemariti njihov autorski rad u stvaranju filma, kaže se.

Na Sarajevo Film Festivalu publika i filmski profesionalci iz cijelog svijeta godinama su imali priliku uživati u ostvarenjima hrvatske kinematografije u kojoj su svoj pečat ostavili i vrhunski snimatelji poput Igora Martinovića, Vanje Černjula, Mirka Pivčevića, Radislava Jovanova Gonza i drugih.

Uvažavajući vodeću ulogu redatelja pri stvaranju audiovizualnih djela, smatramo da su snimatelji njegovi ravnopravni koautori, a bez njih filmska djela sigurno ne bi bila onakva kakvima ih poznaje svijet umjetnosti, kaže se u pismu podrške i dodaje da bi zakonodavstvo trebalo pratiti razvoj struke i proširiti krug koautora audiovizulanih djela, a ne smanjivati ga.

Kao regionalna platforma za podršku filmskih umjetnika i njihovih djela, Sarajevo Film Festival upućuje apel da se hrvatskim snimateljima ne oduzimaju autorska prava i da njihov status bude u rangu kakav imaju i njihove kolege snimatelji u Bosni i Hercegovini, regiji i većini zemalja Europe i svijeta, navodi se u pismu Sarajevo Film Festivala.

Pisma podrške Hrvatskoj udruzi filmskih snimatelja uputile pored globalno najveće snimateljske asocijacije IMAGO i druge velike svjetske snimateljske asocijacije kao što su američki ASC, francuski AFC, britanski BSC, australski ACS, austrijski AAC, talijanski AIC, te sve regionalne snimateljske udruge, srpska SAS, slovenska ZFS, makedonska MGC i ASBH - Asocijacija snimatelja Bosne i Hercegovine.

U podršku su se uključili, kažu iz Udruge, i legendarni direktori fotografije Vittorio Storaro, Christian Berger i Darius Khonji, te respektabilni broj filmskih profesionalaca - Rajko Grlić, Dejan Aćimović, Dalibor Matanić, Kristijan Milić, Hrvoje Hribrar, Bruno Anković, Nina Violić, Lukas Nola i brojni drugi.

Nadamo se da će i zakonodavstvo Republike Hrvatske uvidjeti značaj snimatelja kao ravnopravnih sudionika autorske ekipe u umjetničkom procesu i stvaranju filma, kaže se u priopćenju Upravnog odbora Hrvatske udruge filmskih snimatelja.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater