SPLIT

Počinje 13. MAGfestival u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


?Ovoga četvrtka se u ??Splitu otvara međunarodni festival komorne glazbe 13. MAGfestival,? koji će se održavati u Hrvatskom domu u Tončićevoj ulici.?

Tijekom devet dana festivala će se održati pet koncerata s međunarodno etabliranim izvođačima?, a svi koncerti će započinjati u 20 sati, osim prvog?a koji ?je na programu u 19 sati.? ???

?Kako su najavili organizatori festivala udruga MAG, festival počinje gudačkim kvartetom Adastra, jednim od najboljih francuskih kvarteta mlađe generacije, koji se usavršavao kod velikih majstora gudačkih kvarteta poput poznatog kvarteta Alban Berg. Adastra ?se predstavlja hrvatskoj publici s programom sastavljenim od američkih autora nazvan ?"?Around the Americas?".

MAGansambl ?će održati dva koncerta 27. i 29. kolovoza. Oba koncerta imaju i svoje glazbene premijere, od kojih je prva mladog i perspektivnog hrvatskog skladatelja Šimuna-Čarlija Botice, koji će se predstaviti skladbom ?"?Koliko još??"?, koju će praizvesti gudački kvartet i klarinet.

"?Na trećem koncertu 29. kolovoza gudačkom kvartetu MAGansambla će se pridružiti svjetski poznati tereminist Thorwald Jørgensen koji je za 10. MAGfestival prvi put u Splitu prezentirao svoj instrument.

Praizvest će se skladba "Oumuamua" skladatelja Christiana Laverniera posvećena Thorwaldu Jørgensenu (teremin) i Josipu Dragniću (gitara), koji će je i odsvirati. Ujedno je to jedina skladba na svijetu skladana za duo teremin i gitara, navode organizatori?.

?I ove će godine Udruga MAG ?pružiti priliku mladim i novim ansamblima, pa će na četvrtom koncertu 31. kolovoza nastupiti riječki Kamov trio, koji čine Anton Kyrylov na violini, Giovanni Genovese na violončelu i Juraj Marko Žerovnik na klaviru.? 

Na posljednjem petom koncertu, ?koji će se održati zadnjeg dana festivala ?2. rujn?a, nastupit će Gordan Tudor? na saksofonu i Mislav Režić? na gitari, a to je prvi put da će se na MAGfestivalu predstaviti električna gitara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater