SPLIT

Pertl: Uskoro milijunski natječaji za oporavak kulturne i kreativne industrije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Pertl najavio je u Splitu da će krajem ove ili početkom iduće godine biti raspisan natječaj za oporavak covid krizom pogođene hrvatske kulturne i kreativne industrije za što je iz europskih fondova osigurano 250 milijuna kuna.

"Tih 250 milijuna kuna je najviši ikad osiguran novac za sektor kulturne i kreativne industrije", rekao je Pertl na predstavljanju studije "Kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj - prije i nakon Covida-19" koju je izradio Ekonomski institut iz Zagreba.

Smatra da je uz to riječ i o važnoj demografskoj mjeri jer će mladima koji se bave glazbom, filmom i drugim vidovima kreativne industrije omogućiti više plaće i ostanak u Hrvatskoj.

Potpore su osigurane u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a sredstva će se moći namicati do 31. prosinca 2025. godine.

Sudionici predstavljanja studije pozvali su kreativne i kulturne djelatnike da se prijave na natječaj za dobivanje sredstava, no postavljeno je i pitanje hoće li tvrtke biti sposobne iskoristiti novac.

Glavni tajnik HDS ZAMP-a Nenad Marčec upozorio je na mogućnost da dio tvrtki nije dovoljno kapacitiran zbog čega su potrebne dodatne aktivnosti kako bi im se olakšalo prijavljivanje na natječaj, napominjući da je u tom sektoru u Hrvatskoj zaposleno 54.000 ljudi.

Načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Vjera Matković najavila je da će nakon raspisivanja natječaja organizirati radionice radi pripremanja opsežne dokumentacije potrebne za prijavljivanje na natječaj.

Covid kriza u Hrvatskoj je prema studiji najviše pogodila glazbu i izvedbenu umjetnost kojima je prihod smanjen za 40 posto, a slijedi film s padom od 35 posto, dok su umjetnost i fotografija zabilježili pad veći od 20 posto, rekla je Tajana Barbić s Ekonomskog instituta.

Kulturna i kreativna industrija u Hrvatskoj okuplja 45 djelatnosti koje su u predpandemijskoj 2019. u BDP-u imale udio od 3,1 posto.

Sudionici konferencije naglasili su da u Hrvatskoj postoje velike perspektive za razvoj kulturnih i kreativnih industrija čemu poticaj daje i turizam. Također je istaknuto da u Hrvatskoj iz godine u godinu dolazi sve više stranih producenata za čiji angažman nedostaje 2000 radnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater