ZAGREB

"Pasja ljubav" otvara restrospektivu Alejandra Gonzáleza Inárritua

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmom "Pasja ljubav" u ponedjeljak, 25. listopada, u zagrebačkom kinu Tuškanac se otvara retrospektiva meksičkog autora, redatelja, scenarista i producenta Alejandra Gonzáleza Inárritua.

Pod nazivom "Svijet slučajnosti Alejandra Gonzáleza Iñárritua" do 30. listopada prikazat će se šest filmova - uz film otvaranja "Pasja ljubav" iz 2000. tu su još "Birdman" (2014), "Povratnik" (2015), "Babel" (2006), "Biutiful" (2010) i "21 gram" (2003).

Autorov dugometražni prvijenac "Pasja ljubav" njegov je prvi međunarodno zapaženi film. Ostvaren u suradnji sa scenaristom Guillermom Arriagom, film se temelji na tri paralelna fabularna niza povezana motivima pasa i vjernosti odnosno nevjere te fatalnim momentom slučajnosti.

Iz "Tuškanca" podsjećaju kako zahvaljujući uspjehu tog filma svoje svjetske karijere nisu pokrenuli samo Iñárritu i Arriaga, nego i glumac Gael García Bernal.

U utorak slijedi Oscarima nagrađena drama i crna komedija "Birdman" kojim se Iñarritu vratio u okrilje američke kinematografije i polučio najveći uspjeh dotadašnje karijere.

Kako se ističe u najavi, riječ je o fascinantnoj cjelini s virtuozno fluidnom, tehnički ekstremno zahtjevnom režijom  izuzetno intrigantnom pričom s nizom potentnih likova ostvarenih sjajnim glumačkim izvedbama Michaela Keatona, Edwarda Nortona, Emme Stone.

"Povratnik", koji se prikazuje u srijedu,  najskuplji je autorov projekt iz kojega se najviše pamti uloga Leonarda DiCaprija koja mu je osigurala prvog Oscara za glavnu mušku ulogu.

Iñarritu ga je dobio za najbolju režiju, a direktor fotografije Emmanuel Lubezki je osvojio svog trećeg Oscara zaredom (nakon Gravitacije i Birdmana) za najbolju fotografiju, što nikad prije nijednom snimatelju nije uspjelo.

Treća i posljednja autorska suradnja Iñarritua i Arriage bio je "Babel" koji se sastoji od četiri međusobno prepletene priče. Sam naslov upućuje na biblijsku Babilonsku kulu s pomiješanim jezicima i nemogućnošću komunikacije, o čemu film i govori, izmještajući pouku u suvremeni globalni svjetski kontekst.

Film je dobio, među ostalim i Zlatni globus za najbolji film te nagradu za režiju u Cannesu.

Psihološka drama "Biutiful" s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi, na programu u petak, redateljev je prvi potpuno samostalni autorski projekt nakon prekida suradnje s Arriagom. 

Kako se napominje u najavi, najveći otklon u odnosu na dotadašnje radove napravio je odustajanjem od složene naracije s više fabularnih nizova, odlučivši se za integralnu linearnu priču.

Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je Bardem dobio nagradu za najboljeg glumca.

Retrospektiva završava u subotu nagrađivanom dramom "21 gram", s tri zasebne priče čije protagoniste povezuje kobna prometna nesreća.

U njoj su, dodaje se, Iñarritu i Arriage pokazali da njihova kreativna lucidnost i uspjeh prvijenca nije plod slučajnosti, nego da je riječ o ambicioznim autorima sklonima traganju za proširenjem svojih autorsko-izvedbenih granica.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini