ZAGREB

Panelom "Poslušajte nas malo, ako vam je stalo" otvoren 13. festival prava djece

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Online panelom "Poslušajte nas malo, ako vam je stalo" na kojemu su djeca i mladi govorili o posljedicama današnjih kriza otvoren je u utorak 13. festival prava djece.

Kako se ističe u priopćenju Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, organizatora festivala, djeca i mladi panelom su poručili da mladi imaju dobra razmišljanja, drugačiju perspektivu i drugačija rješenja, oni stvaraju, kreiraju i daju te bi voljeli da ih odrasli aktivno poslušaju.

Panel je moderirao član žirija Festivala prava djece, učenik MIOC-a i Mladi ambasador za prava djece i mladih Aleksej Leon Gajica, a panelisti su bili Iva Ćorković, učenica 8. razreda OŠ Dragalić, suautorica filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten u program Festivala, Petar Duspara, učenik OŠ M. Lovraka iz Petrinje, Lucija Cerovec, članica žirija Festivala prava djece i učenica X. gimnazije u Zagrebu te Drita Havolli, učenica Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu.

Na panelu su sudjelovale i psihologinja i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva Sena Puhovski te pedagoginja i predsjednica Udruge Alternator Ana Žnidarec Čučković.

Tema panela bili su online nastava, održavanje prijateljstva u virtualnom svijetu te druga pitanja vezana uz epidemiju covida 19 i posljedice potresa, a znatna pozornost posvećena je i utjecaju društvenih mreža i cyberbullyingu, koji ima posljedice na kvalitetu života mladih, ističe se u priopćenju.

"Bilo bi izvrsno kada bismo mogli iskorijeniti teške životne situacije koja tište djecu i mlade, no velika je stvar prepoznati ih i reagirati. Važno je djeci dati prostora sa spoznajom da se uvijek mogu pouzdati u nas, odrasle. Aktivnim slušanjem gradimo odnos i povjerenje koji nam svima otvara nove mogućnosti", zaključila je Žnidarec Čučković.

Važnost festivala, dodaje se u priopćenju, istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Regina M. Castillo. "Ovo je osjetljivo vrijeme za odrastanje, posebno za najranjiviju djecu, koja su u vrijeme pandemije u riziku da budu još više isključena", rekla je Castillo napomenuvši da je Festival prava djece jedinstvena inkluzivna platforma koja djeci i adolescentima omogućuje da se izraze i raspravljaju o pitanjima do kojih im je najviše stalo.

Festival je podržala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknuvši da on utječe i na povećanje dostupnosti kvalitetnih medijskih sadržaja djeci te pridonosi tome da oni dospiju i do djece u udaljenim manjim mjestima i do djece s oštećenjem vida ili sluha. "Posebno nas veseli to što FPD omogućuje da se širokoj publici djece i mladih prikažu i filmovi koje su snimili upravo njihovi vršnjaci. Na taj način on osnažuje glas djece u društvu, potiče ih na slobodno iznošenje mišljenja o svim pitanjima koja su im važna, te tako pomaže ostvarivanju dječjega prava na sudjelovanje ili participaciju", rekla je pravobraniteljica.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev podsjetio je da je u Europskoj uniji u 2019. više od 20 posto djece bilo izloženo riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. "Europska komisija je 2021. donijela Strategiju EU-a o pravima djeteta i prijedlog preporuke Vijeća o uspostavi europskog jamstva za djecu u čijim pripremama je sudjelovalo više od 10 000 djece. Podržavamo rad djece koja dižu svoj glas i snimaju filmove o svojim problemima i pravima", poručio je Zlatev.

Festival prava djece i ove godine održava se online, a ove je godine novost Festivala to da je i žiri dječji, odnosno da djeca iz osnovnih i srednjih škola dodjeljuju nagrade filmovima svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj.

Svi filmovi koje su snimila djeca, a koji su selektirani iz revija Hrvatskog filmskog saveza, dostupni su svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com, a učitelji mogu preuzeti i nastavne pripreme za rad nakon gledanja filma. Cilj je da što više učitelja preuzme materijale i što više razgovara s djecom i mladima o temama filmova, napominju organizatori.

Osim školskih projekcija i ove će se godine na HRT3 prikazivati filmovi aktualne europske produkcije u programu Dobre vibracije, zabavni, domišljati i poticajni, odlični za druženje cijelih obitelji ispred malih ekrana, a emitiranje počinje u subotu 16. listopada. Svi su filmovi prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida, dodaje se u priopćenju.

Festival prava djece pod motom "Mali festival za velike teme" na zabavan i pitak način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, no istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu. 

Održava se 13. godinu za redom u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater