LUNA DI PIOMBO

OTVORENA NOVA IZLOŽBA ROBERTA PAULETTE: Autor koji svojim slikama piše

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio: Danilo Memedović)

(Snimio: Danilo Memedović)


Otvorenje izložbe novih radova Roberta Paulette "Luna di piombo" upriličeno je u vodospremi Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Nakon pozdravnih riječi Gracijana Kešca, ravnatelja Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, kazao je "svi koji prate stvaralaštvo Roberta Paulette mogli su primijetiti da je za njim vrlo plodno razdoblje. Nedavno je izlagao u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre, a sada ovdje donosi nešto posve novo. On svojim slikama piše", kazao je Torbica.

Poseban prostor

Robert Pauletta kazao je da je dao veći dio sebe u ovaj projekt, koji je predstavljao složen proces. Izrekao je riječi zahvale svima onima koji su mu omogućili da kreira tako zahtjevno djelo u tom isto tako zahtjevnom prostoru.

Riječ je naime o ambijentalnoj instalaciji koja sadrži pisani tekst, potom tabulu nigru, video-projekciju, prikaz zalaska sunca, fotografiju cepelina iznad Premanture te instalaciju - čovjeka koji visi.

Sam autor rekao je za svoje radove: "5. kolovoza 1915. nešto prije ponoći kraj Porera, poput ponosa, od austrijske je artiljerije srušen talijanski cepelin Citta' di Jesi. Neposredno nakon što je pogođen, taj je ranjeni cepelin svoj ubojiti teret posijao obalom i morem, da bi se tek tako olakšan, denominiran, s nebeskih visina zaputio k ambisu. Začudo nitko nije poginuo, svi su akteri spašeni. Ponekad kao da ima Boga. Rad na ovoj izložbi donio mi je niz nevolja. Činjenica s kojom sam se, od samog početka nosio (mada vrlo bolno) bila je ta da se Muzej nalazi na samom vrhu grada, i da je taj Kaštel svojevrsna Sveta gora Pule, Akropola: pobjeda svjetla, no s druge strane to je isto mjesto, što svi Puležani znaju, i neskrivena, otvorena i gladna Necro-Polis".

I upravo polazeći od svih tih pretpostavki kreirao je svoje sasvim osobno viđenje svega toga, jednu priču prikazanu putem sastavnica te ambijentalne instalacije.

Svestranost

Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađa u Puli, a diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića. Potom je 1987. godine jedan od osnivača HDLU-a Pule, kasnije HDLU-a Istre. Od 1991. do 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli i jedan je od osnivača te škole, a od 2003. do 2009. voditelj je u novoosnovanom MMC LUKA gdje priređuje niz izložbi, predavanja i drugih kulturnih zbivanja. Monografija o umjetnikovom radu u izdanju HDLU-Istre izlazi 2007. U razdoblju od 2013. do 2017. godine nakon što je osnovao Umjetničku organizaciju Robot, s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije Poola, a od 2017. posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu.

Izložba se može razgledati do 30. rujna svakodnevno od 12 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini