U DNEVNOM BORAVKU ROJCA

OTVORENA IZLOŽBA PULSKOG UMJETNIČKOG KOLEKTIVA DIK „Pitanje identiteta“ u globalnom selu

| Autor: Mladen RADIĆ
Snimio: Neven LAZAREVIĆ

Snimio: Neven LAZAREVIĆ


Umjetnički kolektiv DIK koji čine pulski autori Iva Gašparić, Denis Sardoz i Davor Kliman predstavio se u petak navečer prvi put u Dnevnom boravku Rojca i to izložbom nazvanom „Pitanje identiteta“ koja će se moći razgledati do 9. svibnja.

- Krenuli smo sa različitih ishodišta da dođemo do istoga cilja. Obrađujemo istu temu na različite načine, ali to nas je na kraju povezalo i stvorilo neformalnu skupinu u čije ime danas nastupamo, kaže Sardoz.

Radovi koji se mogu vidjeti u Dnevnom boravku nastali su posebno za ovu izložbu, uz njih ne stoje legende na kojima piše tko je autor kojeg rada tako da je priča s pitanjem identiteta i brisanjem identiteta zaokružena s tim da se ne zna tko je tko.

- U svijetu koji je globalno selo, svijetu koji je umrežen, povezan i strašno tolerantan i sve ostalo se gubi ne samo pojedinac kao takav, nego se općenito kulturni identitet izgubio i mi se zapravo šalimo s tim iako smo i tužni velikim dijelom zbog toga. Na crnim radovima su nekakvi citati iz cajki, kod bijelih radova sa zvijezdama su lica koja su izbrisana, koja ne postoje. To je grad koji se gubi. Ovdje ima izraz mona koji pola ljudi nema pojma što znači, a koji je puležanski, a tamo su neke fraze iz talijanskog jezika. Povezana su šala i nekakva tuga za gradom koji nestaje, a identitet kao takav u nekom globalnom selu uopće ne postoji, kaže Gašparić koja napominje da rad vizualno ne mora odmah na prvu loptu biti povezan s naslovom jer je priča malo dublja.

- Sa svom tom tolerancijom, sa svim tim umrežavanjem, svi smo postali „jednotipni“ i više nema razlika i ovaj grad kao takav gubi svoj identitet. Možda se nalazimo na nekoj razmeđi, ali ovaj grad gubi svoj identitet grada, nekakve sredine u kojoj smo odrasli, sada se kompletno mijenja, cijela struktura, kaže ona.

Jesu li u planu novi projekti ovog kolektiva, upitali smo.

- Ovo je inicijativa nastala iz neformalnog druženja kako to inače biva, iz polušale, pa je i ime tako nastalo i ostalo – DIK, od naših imena. Iz naših razmišljanja shvatili smo da idemo prema istom cilju, ali svatko na svoj način. Tako je taj kolektiv neformalno nastao, ostao. Hoće li se nastaviti uopće nije bitno, kaže Gašparić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter