KARLOVAC/NEW YORK

Operni pjevač Goran Jurić nastupa u njujorškom Metropolitanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Operni pjevač iz Karlovca, bas Državne opere grada Stuttgarta Goran Jurić gostuje u slavnoj opernoj kući Metropolitan u New Yorku u predstavi "Lady Macbeth Mcenskog okruga" u kojoj glumi lik Svećenika, te naglašava - nastup na ovome mjestu san je svakog opernog pjevača.

Tridesetdevetogodišnji umjetnik u New Yorku boravi dva mjeseca, a u petak će nastupiti u posljednjoj od šest izvedbi opere ruskoga skladatelja Dmitrija Šostakoviča praizvedene 1934. godine, nakon čega se vraća u Europu. Riječ je o obnovi predstave iz 1994. godine u režiji danas pokojnog Grahama Wicka, pod ravnanjem Keri-Lynn Wilson, dirigentice ukrajinskoga porijekla. Kako Jurić naglašava, među kolegama ima i Ruse i Ukrajince, koje može razumjeti više nego drugi jer je i sam bio prognanik s Korduna. "Sigurno im nije lako, ali kod nas na predstavi sve funkcionira i jedni na druge gledamo kao na ljude. Za posljednjeg velikog raketiranja čitave Ukrajine kolega je strepio za život svoje majke u Odesi, kolegica iz Rusije strepi za sinove. Nešto od tih priča mi je poznato jer smo proživjeli rat u Karlovcu. Gadno je to", rekao je Jurić Hini.

Operna predstava u kojoj glumi u Metropolitanu nastala je po istoimenoj knjizi Nikolaja Semjonoviča Ljeskova, a Jurić napominje da ima i simboličku snagu zbog toga što govori o ženi koju društvo i okrutnost muškaraca odvode u ludilo i ubojstava.

"Nepovoljan položaj žene u društvu i danas je aktualan. Opere su najčešće nazvane po svojim heroinama i one su uglavnom priče o teškom životu žene. Danas, kada se ženska prava smanjuju, kazalište treba puniti ženskim pričama. Bake su imale mnogo veća ženska prava nego njihove unuke", rekao je Jurić i dodao da glazba u ovoj operi nije milozvučna i da kod publike Šostakovič izaziva različite reakcije, ali i da je predstava ispraćena ovacijama i izuzetnim kritikama.

Jurić je diplomirao na Muzičkoj akademiji, ali i fonetiku i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije Stuttgarta pjevao je u Bavarskoj državnoj operi, a nastupao je na svim važnijim pozornicama u svijetu. Ne zanosi se ovim uspjehom nego i dalje ima ambicije.

"Volio bih pjevati do poodmakle dobi. Ima puno uloga koje bih htio igrati – Borisa Godunova, Zahariju u operi 'Nabucco' Giuseppea Verdija, Mefista u 'Faustu' Charlesa Gounoda... Volio bih odigrati te i druge uloge, ali ne samo jednom, nego u različitim produkcijama", nastavio je Jurić te dodao da bi volio nastupiti i u Karlovcu za prijatelje, rodbinu i kumove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini