ZAGREB

Obuljen Koržinek: Pamtit ćemo Sagnerovu toplinu, poštenje i dosljednost u glumačkom angažmanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je u riječima sućuti u povodu smrti istaknutoga hrvatskog glumca Martina Sagnera kako ćemo zauvijek pamtiti njegovu autentičnost i iskrenost, toplinu i poštenje te dosljednost u glumačkom i umjetničkom angažmanu, te da mu na tome zahvaljujemo.

"Uz neizmjeran doprinos hrvatskoj kulturi, kazališnoj, televizijskoj i filmskoj umjetnosti, Martin Sagner ostavio je i veliki trag u javnom i političkom životu Republike Hrvatske. Bio je sudionik Domovinskog rata i zastupnik u prvom sazivu Hrvatskoga sabora, a za svoj doprinos i političko djelovanje primio je šest odličja. Martin Sagner uvijek je ponosno isticao svoje podravsko podrijetlo, kao i ljubav prema svojoj zemlji", stoji u sućuti koje je ministrica kulture uputila u utorak u ime Ministarstva kulture i svoje osobno ime u povodu smrti istaknutoga hrvatskog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Martina Sagnera.

Podsjetila je da je Martin Sagner pripadao drugoj generaciji studenata Akademije dramskih umjetnosti i Gavellinih učenika, te da je odmah po završetku studija angažiran u Narodnom kazalištu "August Cesarec" u Varaždinu.

Napomenula je kako su glumački počeci ove istinske legende hrvatskoga glumišta obilježeni angažmanima u filmskim koprodukcijama te u filmovima i televizijskim serijama koje danas spadaju u antologijska ostvarenja hrvatske televizijske produkcije i filmske umjetnosti.

Svoj glumački "dom", istaknula je ministrica, Martin Sagner našao je u kazalištu Komedija u kojemu je odigrao niz uloga u mjuziklima i komedijama, stvarajući u "zlatno vrijeme" toga kazališta.

"No ipak, uloga kojom se 'upisao' u povijest hrvatskoga glumišta, koja je obilježila čitavu njegovu karijeru, uloga je Andrije 'Draša' Katalenića - 'Dudeka' s kojim su se, gledajući 'Mejaše' i 'Gruntovčane' od prvog emitiranja na televizijskim ekranima do mnogobrojnih repriza u novije vrijeme, mogle poistovjetiti generacije i generacije gledatelja. Otjelovivši Draša Katalenića kao iskrenog, u svojoj iskrenosti prilično naivnog, dobričinu, a koristeći pri tom narječje svoje rodne Podravine, Martin Sagner osvajao je srca i simpatije mnogobrojnih naraštaja gledatelja", istaknula je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater