ZAGREB

Objavljena monografija posvećena Nedeljku Dragiću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Monografija "Nedeljko Dragić: Grafički dizajn i ilustracija" Marka Goluba, objavljena u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva,  prvi put na jednom mjestu okuplja rad tog istaknutog animatora u području grafičkog dizajna i ilustracije. 

"U kontekstu povijesti animiranog filma u Hrvatskoj Nedeljko Dragić odavno ima visoko mjesto, a namjera ove knjige je poka­zati kako jednako takvo mjesto zaslužuje i u kontekstu grafičkog dizajna i ilustracije", ističu iz HDD-a..

Njegovi dizajn i ilustracija oblikovali su djetinjstvo generacija koje su odrastale u Hrvatskoj i Jugoslaviji između 1960-ih i početka 1990-ih godina, a radovi su mu bili prisutni u svim područjima svakodnevice, od knjiga i TV-a do slatkiša i javnog prostora.

Na 208 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku u monografiji se podsjeća na Dragićeve brojne plakate, naslovnice i ilustracije knjiga (Biblioteka Vjeverica, "Uh ta matematika"), dizajn maskota (Zagi), a tu su i najvažniji reklamni filmovi i animirane špice.

Timeline na početku knjige stavlja njegov dizajnersku i ilustratorsku karijeru u kontekst s onom filmskog autora, karikaturista i autora stripova, dok središnji tekst Marka Goluba detaljno analizira njegovo stvaralaštvo, uz komentare samog Dragića na pojedine radove.

Vizualna poglavlja donose plakate, naslovnice i ilustracije knjiga, časopise, oblikovanje maskota i ambalaže, te sličice iz nekih od najzanimljivijih animiranih reklama i televizijskih špica i jingleova.

Knjigu zaključuje tekst Željka Serdarevića koji tumači Dragićev odnos prema vizualnoj dimenziji teksta, pisma i slova. 

Najveći dio tekstova i vizualnih mate­rijala koje knjiga sadrži bio je prikupljen za potrebe izložbe "Nedeljko Dragić: Dizajn i ilustracija 1969 – 1991.".

Izložba, održana u veljači i ožujku 2021. u HDD galeriji, bila je rezultat suradnje s Veljkom Krulčićem koji upravlja Dragićevim arhivom i jedna od naj­posjećenijih koje je Društvo postavilo.

Monografija je objavljena ubrzo nakon što je je Dragiću dodijeljena Nagrada za životno djelo Animafest Zagreb, priznanje za njegov filmski rad već ovjenčan mnogim nagradama, od onih u Annecyju, Oberhausenu do Oskarovske nominacije 1972. za "Tup-tup".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater