ZAGREB

Niz hrvatskih filmova na festivalu u Cottbusu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U raznim programskim sekcijama 32. Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu, koji će se održati od 8. do 13. studenog, prikazat će se čak 13 hrvatskih filmova, od kojih su četiri manjinske koprodukcije.

U konkurenciji dugometražnih filmova natječu se dva hrvatska filma, dugometražni igrani redateljski prvijenac Arsena Oremovića, "Glava velike ribe", koji će ondje imati svoju međunarodnu premijeru, te hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar, višestruko nagrađivani debitantski dugometražni film "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića.

Tu je i manjinska koprodukcija "Da li ste videli ovu ženu" Dušana Zorića i Matije Gluševića, u kojem glavnu ulogu ima Ksenija Marinković.

Konkurencija filmova za mlade (U18 Youth Film Competition), donosi osam naslova o traganju mladih ljudi za svojim identitetom, među kojima su i debitantski dugometražni film Josipa Žuvana, "Garbura" te manjinska koprodukcija "Jahači" Dominika Menceja.  

U programu Spectrum prikazuju se filmovi "Stric", dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca te nagrađivana "Murina" Antonete Alamat Kusijanović

Sekcija Specials: What's Left?,  posvećena filmovima o društvenim promjenama istočnoeuropskih zemalja, prikazuje kratkometražne filmove "Tvornica filmova" Silvestera Kolbasa i "Kazneni udarac" Roka Bičeka. U toj je sekciji i dugometražna igrana manjinska koprodukcija "Vizija leptira" ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija.

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Simona Bogojevića Naratha, "Illyricvm" će se predstaviti u sekciji Hits (kinohitovi), dok je u sekciji filmova za djecu uvršten kratkometražni igrani film "Maleni" čiju režiju i scenarij potpisuje René Gallo. 

U istoj sekciji je i hrvatska manjinska koprodukcija "Ljeto kada sam naučila letjeti" Radivoja Andrića.

Hrvatska produkcija sudjeluje i na industrijskom dijelu festivala, u sekciji Work in Progress koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus, predstavlja se projekt debitantskog dugometražnog igranog filma "Sedmo nebo" Jasne Nanut te u pitching sekciji (cocoPitch) crnogorski projekt, manjinska koprodukcija "Požari".

Festival, osnovan 1991., jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater