DOJMLJIV NASTUP U ZNAKU ROMANTIZMA

Nastupili VLADIMIR MLINARIĆ I JAKŠA ZLATAR

| Autor: V. B.
Jakša Zlatar i Vladimir Mlinarić

Iznimni glazbenici, glazbeni pedagozi, nadahnuti i uz raznolik repertoar koju je počeo u znaku Franza Schuberta, jednog od prvih i glavnih predstavnika romantizma u glazbenom stvaralaštvu učinili su to večer dojmljivom

 

Festival komorne glazbe Pulski umjetnici Puli, koji se održava već 20 godina, na svom trećem koncertu imao je na programu nastup klavirskog dua Vladimir Mlinarić i Jakša Zlatar.

Iznimni glazbenici, glazbeni pedagozi, nadahnuti i uz raznolik repertoar koju je počeo u znaku Franza Schuberta, jednog od prvih i glavnih predstavnika romantizma u glazbenom stvaralaštvu učinili su to večer dojmljivom. U kratkom stvaralačkom razdoblju od 18 godina Schubert je stvorio bogat opus koji se odlikuje romantičnim sadržajem i izrazom, a navedimo da je skladao više od petsto solo pjesama na stihove Goethea, Schillera i mnogih drugih pjesnika.

Taj romantični zanos bio je posebno dojmljiv u skladbi "Deutscher mit zwei Trios und zwei Landler", kojom je i koncert počeo, vrlo nadahnuto, strastveno i uigrano. Uslijedila je također Schubertova skladba "Fantazija u f-molu", koja je u pravom smislu te riječi romantična i snažna, dojmljiva, upečatljiva, posebice u izvedbi tako kvalitetnih umjetnika.

U nastavku su odsvirali "Tri slike za klavir četveroručno" Đeni Dekleva Radaković, te izbor iz Rahmanjinovog djela "Six pieces op.11", odnosno njegovih skladbi Barcarolle, Scherzo, Theme Russe i Slava, što je tehnički bilo izvedeno precizno do savršenstva, s posebnim osjećajem za bogatu melodijsku liniju, kontrapunkt i dinamiku.

Za bis uslijedili su Dvorakovi "Slavenski plesovi", kao šećer na kraju ove dojmljive večeri u znaku klavirskog dua.

Vladimir Mlinarić, Puljanin s ljubljanskom adresom, profesor je na ljubljanskoj Akademiji za glasbo, a stručna ga kritika ocjenjuje kao profinjenog interpreta koji u sebi udružuje akademizam i slobodnu fantaziju.

Jakša Zlatar diplomirao je i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u istome gradu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Puli i Zagrebu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater