ZAGREB

Naklada OceanMore objavila putopisnu knjigu Kapke Kassabove

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Naklada OceanMore objavila je putopisnu knjigu Kapke Kassabove "Granica - putovanje na rub Europe" u kojoj autorica čitatelja vodi na "najbolje moguće mjesto za razmišljanje o Europi: na jedno od njezinih najzanimljivijih ishodišta, na njezine balkanske granice.

Kapka Kassabova rođena je u Bugarskoj 1973. Pohađala je francusku gimnaziju u Sofiji, a potkraj hladnog rata, u dobi od sedamnaest godina, s obitelji je emigrirala u Novi Zeland.

Za debitantski roman "Reconnaissance" dobila je Nagradu Commonwealtha za Jugoistočnu Aziju i Južni Pacifik. Dva puta dobila je godišnju nagradu aviokompanije Cathay Pacific za najbolju putopisnu prozu. Među ostalim, objavila je djela nefikcionalne proze "To the Lake", "Street Without a Name" i "Twelve Minutes of Love" te tri zbirke poezije.

Živi u Škotskom visočju.

Kako ističe nakladnik, Kassabova se ovom knjigom vraća u staru domovinu, da bi istražila priče koje se ondje, na Strandži, u Trakiji, malo u Bugarskoj, malo u Turskoj i malo u Grčkoj tkaju još davno prije Ovidijevih vremena, prastarim putevima uz rijeku Maricu, u čarobnim selima i ne posve napuštenim manastirima.

Osim o granici između svjetova i kontinenata, između političkih sustava i nevjerojatnih zapleta u koje ljudske sudbine upadaju nastojeći preživjeti njihove promjene, ovo je u velikoj mjeri knjiga i o nesvjesnome. Prostor planine Strandže dio je kontinenta stariji od vremena: planina koju je zaobišlo ledeno doba, koja simbolizira granicu ne samo zemljopisnu i političku nego i prostor u kojem preispitujemo granice realnog i intuitivnog, dopuštenog i ostvarivog i koji doživljavamo kao iskonsku pražensku energiju. Kao takva, i kao i svi drugi prostori kojima se kreće ova knjiga, ona je više od svega, otpor besmislu ratničkog nasilja, dodaje nakladnik.

Knjigu je s engleskoga prevela Martina Čičin-Šain.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater