BJELOVAR

Najavljena najveća arheološka izložba Gradskog muzeja Bjelovar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Povodom 70. godišnjice osnutka Gradskog muzeja održat će se do sada najveća arheološka izložba u povijesti Bjelovara na kojoj će biti prikazano 220 predmeta pronađenih na bjelovarskom, ali i području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Izložba će se održati pod nazivom "Arheološka kronika – što je bilo prije osnutka Bjelovara?", a najavili su je autorica, kustosica Marijana Dragičević, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić te ravnatelj Muzeja Milan Pavlović na tiskovnoj konferenciji održanoj u Multimedijskoj dvorani Muzeja u petak.

"Cilj izložbe je, među ostalim, obrazovati građane među kojima većina o Bjelovaru zna da je osnovan 1756. godine prema napucima carice Marije Terezije. No, ono što je bilo prije te godine za mnoge je nepoznanica. Uz izložbu izaći će i prigodni katalog na 140 stranica u kojemu će posjetitelji Muzeja moći doznati ponešto i o samoj arheologiji", istaknula je kustosica Dragičević.

Dodala je i da će izložba biti podijeljena na pet odjela u Galeriji Naste Rojc. U prvom bit će općenito objašnjeno što je arheologija te će biti izložen materijal iz mlađeg kamenog doba. U drugom odjelu posjetitelji će moći vidjeti predmete iz bakrenog, željeznog i kamenog doba, a u trećem predmete iz antike s područja Luga u blizini Bjelovara. U četvrtom će biti predstavljena tri srednjovjekovna lokaliteta dok je peti odjel rezerviran za pod razno što uključuje razne predmete i fotografije s terena, pojasnila je Dragičević. Dodaje da će izložba imati i poprati materijal.

Izložba "Arheološka kronika – što je bilo prije osnutka Bjelovara?" otvara se 15. studenoga u 18 sati u Gradskom muzeju Bjelovar.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini