ZAGREB

Nagrada "Fabijan Šovagović" nedavno preminuloj glumici Zdenki Heršak 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

"Osim niza zapamćenih kazališnih predstava najpoznatija glumačka zagrebačka milostiva za sobom  je ostavila nekoliko desetaka i danas jednako svježih filmskih i televizijskih uloga", ističe DHFR.

Odluku o dobitnici Nagrade koja se već dvadeset godina dodjeljuje glumcima za djelo koje je ostavilo velik trag u povijesti hrvatskog filma, DHFR je donio još 22. travnja ove godine, a priznanje ustanovljeno u spomen velikanu hrvatskog glumišta Fabijanu Šovagoviću, trebalo je Zdenki Heršak biti uručeno na predstojećem 14. izdanju Vukovar Film Festivala.

Filmska kritičarka Diana Nenadić u obrazloženju nagrade piše kako je Zdenka Heršak na kazališnoj pozornici najprije zaplesala, dalekih '40-ih, na filmu prvi put zaigrala u čuvenoj i desetljećima anatemiziranoj satiri "Ciguli Miguli" Branka Marjanovića (1952.), da bi se već u drugom igranom filmu ? komediji "Drug predsednik centarfor" (1960.) ? doslovce bacila na film cijelim tijelom. 

Paralelno je igrala klasični i suvremeni repertoar u kazalištu, u rijetkim razmacima pojavljuje se na velikim i malim ekranima sve do pozne životne dobi, napominje Nenadić i dodaje kako je iza domaće glumačke dive rođene 1928. ? osim niza zapamćenih kazališnih predstava, danas nekoliko desetina jednako svježih filmskih i televizijskih uloga, kojima se posvećivala cijelim tijelom i duhom.

Ocjenjuje kako su je takvom ? sraslom s urbanim ambijentom iz kojeg potječe, bio on donjogradski ili prigradski, najčešće prepoznavali domaći filmaši i televizijski redatelji.

Repertoar Zdenke Heršak nije povezan samo sa suvremenim zagrebačkim ambijentom, naglašava Nenadić i dodaje kako su uloge Kate Palondre u Seljačkoj buni 1573. V. Mimice (1975.) ili dinaroidne Gertrude/Mare u Papićevoj Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja (1974.), kao i one fatalnih žena/zavodnica u Žižićevim proto-nadrealističkim kratkim filmovima "Moji dragi susjedi", "Putovanje" i "Madelaine, mon amour", svi iz 1972., primjeri otklona od tih tipičnijih dramskih uloga koje su joj, među ostalom, donijele i naslov "glumice nasmiješene tuge".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum