PULA

Na Pulski festival vraća se program Dizalica na Ambrelu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnje izdanje Pulskog filmskog festival donosi i šest naslova u sklopu programa "Dizalica" koji se nakon dvije godine stanke vraća na kupalištu Ambrela i donosi poseban doživljaj svakom ljubitelju sedme umjetnosti.

Riječ je o izboru prestižnih filmova, mahom hrvatskih premijera nagrađenih na brojnim svjetskih festivalima.

Tako će između ostalog biti prikazana i francusko-tuniški film, ljubavnu dramu "Priča o ljubavi i žudnji" redateljice Leyle Bouzid. Film je premijerno prikazan prošle godine u Cannesu, a nagrađen je kao najbolji film na Festivalu Mediteranskog filma u Rimu.

Dominikansko-argentinska koprodukcija "Curica", film Silvine Schnicer i Ulissesa Porre daje uvid u odnos Sare i njene dadilje Yarise koji nadilazi njihove klasne uvjetovanosti, dok film koji je nastao u talijansko švicarskoj koprodukciji "Povratnica" prikazuje put trinaestogodišnje djevojčice od spoznaje da nije kći bogatih ljudi koje je dotad smatrala roditeljima, do prilagođavanja novoj situaciji i nošenja s nedaćama koje tek slijede.

U sklopu ovog programa bit će prikazan i film "Poslije zime" koji je nastao u koprodukciji Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske, redatelja Ivana Bakrača koji govori o priči petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, a i dalje se trude održati prijateljstvo. Film je uvršten u program East of the West festivala u Karlovym Varyma 2021. godine. 

Film redateljice Norike Sefe "U potrazi za Venerom",  nagradama ovjenčan na festivalima u Roterdamu, Trstu, te osvajač Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti na Filmskom festivalu u Sarajevu, prikazuje život tinejdžerice Venere koja živi u malom kosovskom mjestu u skromnoj kući bez imalo privatnosti i čezne za proširenjem svojih vidika.

Osim tih filmova posjetitelje očekuje i prikazivanje hrvatske tinejdžerske drame "The Outsiders", projekta Brune Mustića i redateljice Jelene Gavrilović. 

Najznačajniji i najdugovječniji hrvatski filmski festival i ove je godine u sklopu programa Pulica pripremio četiri zanimljiva filma za djecu. To su filmovi "Kapa" redatelja Slobodana Maksimovića, švedski animirani film "Mama Moo se vraća kući", animirani film "Memoari Mumin tate: Pustolovine mladog Mumina" redateljice Ire Capelan te "Oink", nizozemsko-belgijski animirani film redateljice Masche Halberstad.

Sve projekcije iz programa Pulica besplatne su, a održat će se u Istarskom narodnom kazalištu.

Ovogodišnji Pulski filmski festival održava se od 16. do 24 srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini