ZAGREB

MSU: Otvorena velika retrospektiva posvećena Zagreb filmu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Velika retrospektivna multimedijska izložba na kojoj se predstavlja dosadašnje djelovanje Zagreb filma otvorena je u četvrtak u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) pod nazivom "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma.  

Autori izložbe su Simon Bogojević Narath, Vesna Meštrić i Snježana Pintarić, a riječ je o prvom sveobuhvatnom pregledu rada te proslavljene produkcijske kuće.

Osim 200 izdvojenih animiranih filmova, izložba donosi arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskoga državnog arhiva i privatnih zbirki – crteže, skice, celove i autentične predmete, smještajući ih u kontekst vremena u kojem su nastajali. Građa je povezana s umjetničkim djelima iz zbirki MSU-a, domaćih i inozemnih autora tog doba.

Na otvorenju su bili brojni autori animiranih filmova svih generacija, među kojima i doajeni iz najslavnijeg perioda, Pavao Štalter, Nedjeljko Dragić, Borivoj Dovniković Bordo.

Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, rekavši kako ta izložba podsjeća na sve velikane koji su nas pratili kroz život i koji su svojim radom i kreativnošću tako uspješno postavili Hrvatsku na globalnu kartu.

"Zahvaljujući dosezima Zagrebačke škole crtanog filma pokrenut je i Animafest koji je i danas jedan od ključnih festivala animiranog filma u svijetu", podsjetila je.

Ministrica je izrazila uvjerenje da će izložba imati brojnu publiku, među kojima će biti i uzvanici EU koji će idućih šest mjeseci dolaziti u Hrvatsku, ali da će i upoznati djecu i mlade s vrijednom tradicijom i autorima koji stvaraju i danas.

Vinko Brešan, ravnatelj Zagreb filma smatra da je  Zagrebačka škola crtanog filma ono po čemu je institucija na čijem je čelu ključna, ne samo za povijest hrvatske umjetnosti, nego i svjetske.

"Hrvatska ima velikih umjetnika, književnika, slikara, ali nitko od njih nije promijenio povijest svjetske književnost ili likovne umjetnosti, jedino je Škola promijenila povijest animiranog filma. Tih je 17 genijalnih autora napravilo ono što su Beatlesi napravili za rock'n'roll", rekao je.

"Tko god da piše povijest animiranog filma, ne može zaobići Zagrebačku školu crtanog filma. Možemo biti ponosni da su gotovo sva djela nastala pod okriljem Zagreb filma, to je nešto što trebamo uvijek isticati i slaviti", ustvrdio je Brešan.

Jedan od istaknutijih autora tog vremena, Borivoj Dovniković Bordo, podsjetio je kako su danas već legendarna djela nastala "u zemlji koja je odlučila posvetiti sredstva kulturi, osobito nakon što je prekinula sa Staljinom."

"Kada smo se pojavili  na inozemnoj sceni svi su se čudili da su ti naši filmovi nastali u zemlji koja je u komunizmu, a ne u kapitalizmu", dodao je.

Današnja scena animiranog filma također zanimljiva

Jedna od autorica izložbe, Vesna Meštrić kaže da je bilo jako zahtjevno raditi na njoj, ali je i zadovoljna što se mogla prvi put susresti s arhivskim materijalom koji su istraživali oko godinu dana.

"Uključili smo mladu generaciju povjesničara umjetnosti, studenata koji su pregledavali i sortirali građu, nakon čega smo napravili izbor i pokušali povezati sve  u konceptu koji pokazuje što sve zapravo stoji iza animiranog filma", napomenula je.

Simon Bogojevć Narath, koji je i umjetnički direktor u Zagreb filmu za crtani film, usporedio je današnje filmove s onima iz najslavnijeg perioda te kuće. "Malo je opterećujuće što su nam na leđima svi ti veliki uspjesi, no to je i poticaj za rad jer im kvalitetom pariraju", ocijenio je.

Kaže da se autori s kojima Zagreb film radi suočavaju se sa sasvim drugačijim kontekstom nego što je bilo tada, na lošije se promijenila medijska i festivalska situacija, ali  se i dalje događaju jako zanimljive stvari u vizualnom i tehnološkom smislu.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić rekla je da je, kako bi se bolje razumjela povijest crtanog filma u Hrvatskoj, na izložbi dan i uvod s filmovima od početka pedesetih godina, prije početka priče o povijesti Zagrebačke škole crtanog filma.

"Predstavljamo sjajnu povijest Zagreb filma koji je napravio nekoliko tisuća animiranih, igranih i dokumentarnih filmova, a iako je težište izložbe na animiranom filmu, nismo zaboravili fenomenalne dokumentarne i igrane filmove koji će se prikazivati u dvorani Gorgona", dodala je.

Zagreb film proizveo je dosad više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova, za koje je osvojio više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima Oscar za najbolji animirani film dodijeljen 1962. "Surogatu“ Dušana Vukotića.

Izložba će biti otvorena do 14. lipnja.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum