ZAGREB

MSU: Izložba o Animafestu uz 50. rođendan festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetski festival animiranog filma Animafest ove godine slavi pedeseti rođendan, uz koji Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu 12. svibnja otvara izložbu "Animafest Zagreb 1972. - 2022." koja sažima polustoljetnu povijest jednog od najstarijih festivala posvećenih animaciji.

Izložba donosi izbor iz nagrađenih animiranih filmova, predstavlja njihove autore, festivalske špice, nagrade, publikacije, plakate, crteže, dokumentarnu građu i fotografije. 

Iz MSU-a kažu kako je u kronološkom slijedu istaknuto mjesto na izložbi posvećeno vizualnom identitetu festivala koji su sa svakim novim izdanjem razvijali animatori i grafički dizajneri. 

Prvi logotip izradio je Borivoj Dovniković Bordo, prvi plakat osmislio je Zlatko Bourek, a Zvonimir Lončarić festivalsku maskotu Mandleka – popularnog čovječuljka s polucilindrom, podsjeća se.

Uz središnju izložbu o povijesti festivala, tu su i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu.

To su "Nedeljko Dragić: krotitelj linije", izložba storyboardsa Paula Driessena, nizozemskog majstora animacije te fotografija finskog autora Tima Viljakainena "Behind the Eyes of the World" koji od 1990. portretira animatore zatvorenih očiju u različitim ambijentima.

Izložba posvećena Nedeljku Dragiću, ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno djelo kao jednom od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, donosi njegova ključna ostvarenja u području animacije, filmove nastale u Zagreb filmu u okviru Studija za crtani film u koji dolazi početkom 1960-ih. 

"Već tada prepoznat je kao iznimno talentiran crtač, od početka zaokupljen temama svakodnevice, otuđenja i ljudske osamljenosti. Uz najznačajnije filmove, izložene su knjige snimanja, crteži, celovi, nagrade i druga arhivska građa koja svjedoči da je on bio i izniman ilustrator, strip autor, karikaturist i grafički dizajner", najavljeno je.

Grupna izložba "Iza kulisa/Behind the Scenes", četvrti put predstavlja radove autora čiji su filmovi ušli u natjecanje kratkometražnog i studentskog filma, kako bi se prikazala raznolikost tehnika i autorskih pristupa iza selektiranih naslova, etapa koje su prethodile završetku filma. Na poziv se ove godine odazvalo 45 autora iz studentskog natjecanja Animafesta 2022.

Umjetnička i arhivska građa izložbe vlasništvo je Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja suvremene umjetnosti, arhiva organizacijskih nositelja Hulahop d.o.o., i privatnih zbirki Veljka Krulčića, Nedeljka Dragića, Stjepana Lončarića, Margit Antauer Bube.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum